8.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Udarni je vikend. Kilometarske su kolone, na granicama se čeka po 5...

Udarni je vikend. Kilometarske su kolone, na granicama se čeka po 5 sati

Proteklih nekoliko tjedana bili smo svjedoci gužvi prema moru i s mora tijekom vikenda, ali ovog vikenda bilježimo rezultate bolje nego rekordne 2019. godine, barem što se tiče podataka s autocesta.

Brojke kažu da je na autocestama premašena rekordna 2019. Sjajne su to vijesti za oporavak turističke sezone.

Velike gužve bilježe se na cestama prema moru i granicama i jutros, javlja HAK. Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i prema unutrašnjosti, autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac te na pojedinim graničnim prijelazima. Zbog čestih usporavanja i vožnje u koloni vozačima savjetujemo da pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila, javlja HAK.

Stanje na prometnicama

A1 Zagreb-Split-Ploče:

zbog veće gustoće prometa, kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima između čvora LUČKO i čvora KARLOVAC u smjeru Dubrovnika;

povećana gustoća prometa između čvorova LUČKO i ZADAR II u smjeru Dubrovnika.

A2 Zagreb-Macelj:

kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 3 km.

A3 Bregana-Lipovac:

zbog pojačanog prometa u smjeru Lipovca između čvora JANKOMIR i čvora LUČKO u smjeru NP Lučko kolona vozila proteže se oko 5 km, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru NP Lučko kolona vozila proteže se oko 2 km;

prometna nesreća na autocesti A3 na 24+700 km između čvora BUZIN i čvora LUČKO u smjeru Bregane promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h

kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko 8 km.
Granični prijelazi

Vrlo je gust promet osobnih vozila u oba smjera na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, na ulasku s Mađarskom i izlasku sa Srbijom, a zbog aktualnih epidemioloških kontrola moguća su i duža čekanja.

U Hrvatskoj danas, prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, boravi milijun i 25 tisuća turista.

To je značajan porast u odnosu na prošlogodišnju pandemijsku sezonu kada je u isto vrijeme bilo 770 tisuća turista te samo nešto manje nego rekordne 2019. sezone.

U noćenjima je u srpnju dosad ostvareno 81 posto rezultata 2019., dok je u odnosu na 2020. to 34 posto više noćenja.

Najviše turista je u Istri, a slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, koji su skoro pa izjednačeni, te Zadarska i Šibensko-kninska županija.

Inozemnih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike