15.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dalj: 30 god. od tragične pogibije pripadnika Policijske postaje

Dalj: 30 god. od tragične pogibije pripadnika Policijske postaje

U Dalju je obilježena 30. godišnjica tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj. U spomen na pogibiju svih hrvatskih branitelja i civila u Dalju, vijenac je pušten u rijeku Dunav.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako tragedija koja se dogodila 1. kolovoza 1991. u Dalju pokazuje sav značaj i važnost hrvatske policije, redarstvenika i svih onih koji su sudjelovali o obrani suverenitete Republike Hrvatske.

Policija iz koje je kasnije stasala Hrvatska vojska, posebice na području Dalja, dala je veli obol za slobodu i suverenitet hrvatske države.

– Poginulo je 39 pripadnika policije koje nitko ne može vratiti, ali njihov zalog i sjećanje ostaje trajno svima nama na spomen i na poštovanje, kazala je Petrijevčanin Vuksanović.

U Aljmašu će se danas obilježiti 30 godina ‘Aljmaškog šlepa’. Prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su prije 30 godina iz svojih domova i tada jedinim mogućim putem, rijekama Dunavom i Dravom, pronašli su svoj privremeni dom u Osijeku. Prijevozno sredstvo bio je šlep za rasute terete, danas poznat kao ‘Aljmaški šlep’.

Zajednica povratnika priprema program kojim će se prisjetiti 1. kolovoza 1991. i progonstva mještana Dalja, Erduta i Aljmaša, pogibije redarstvenika u PP Dalj, pripadnika ZNG-a i pripadnika Civilne zaštite. Obilježit će se i 1. kolovoz 1998. i pobjedonosni povratak iz progonstva te 1. kolovoza 2004. i posveta Crkve i Svetišta u Aljmašu. Program će započeti svetom misom u 18 sati, a potom slijedi polaganje vijenaca kod Spomen obilježja na obali Dunava. Za 20 sati predviđeno je prikazivanje dokumentarnog filma “Šlep za rasute terete”, a za 21 sati Domoljubni koncert tamburaške glazbe na Trgu B. Radića, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike