21 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Strani studenti u Sloveniji: Na računu moramo imati 5000 eura, žele nas...

Strani studenti u Sloveniji: Na računu moramo imati 5000 eura, žele nas izbaciti

Strani studenti u Sloveniji morat će zbog nedavne izmjene Zakona o strancima ubuduće dokazati da imaju dovoljno sredstava za studiranje, odnosno da posjeduju gotovo 5000 eura na računu, a u protivnom neće dobiti dozvolu boravka u Sloveniji.

Dosad je stranim studentima u Sloveniji bila dovoljna pismena izjava roditelja da imaju dovoljno sredstava za život i studiranje, ali nakon zakonskih izmjena strani studenti moraju i dokazati da posjeduju sredstva za izdržavanje, a mjesečno moraju imati najmanje iznos osnovnog minimalnog dohotka u Sloveniji, koji iznosi 402 eura, što znači nešto više od 4800 eura godišnje. Strani studenti u Sloveniji plaše se da će zato morati napustiti studij u toj zemlji.

Student Stefan Stojkoski iz Sjeverne Makedonije, koji na Filozofskom fakultetu u Ljubljani studira engleski i španjolski, kazao je za mariborski dnevnik Večer kako su njegova motivacija i samopouzdanje ugroženi.

– Kako da se koncentriram na polaganje ispita ako ne znam hoću li moći ostati ovdje. Imam osjećaj da ova država traži način kako bi nas sve istjerala iz Slovenije – kazao je Stojkoski.

U Sloveniji trenutačno studira 8125 stranih studenata, što je deset posto svih studenata u toj zemlji, a većina njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije. Na štetne posljedice primjene novih pravila već danima upozoravaju studentske organizacije, ali i čelnici slovenskih fakulteta i sveučilišta. Rektor Sveučilišta u Mariboru Zdravko Kačić nedavno je poručio da je svaki strani student dodana vrijednost za sveučilište i okolinu u kojoj studira.

Senat Filozofskog fakulteta u Ljubljani u otvorenom pismu slovenskoj ministrici obrazovanja, znanosti i sporta Simoni Kustec upozorava da se izmjenama Zakona o strancima stranim studentima, koji su u pravilu odlični studenti, postavljaju nerazumne birokratske prepreke te postavlja pitanje zbog čega strane studente, koji u Sloveniju donose intelektualni potencijal, vladajuće strukture doživljavaju kao prijetnju, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike