8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Prognoza: Već danas ponegdje pljuskovi s grmljavinom, sutra stiže hladna fronta

Prognoza: Već danas ponegdje pljuskovi s grmljavinom, sutra stiže hladna fronta

Iako je od jutra pretežno vedro u većem dijelu zemlje, zapadnije od nas, na području Slovenije i Austrije ima nestabilnosti, kojih idućih sati može biti i kod nas, osobito u sjevernim i sjeverozapadnim područjima, stoga je na snazi Meteoalarm, koji upozorava na mogućnost pljuskova praćenih grmljavinom.

Može biti i jačih naleta vjetra sjevernog smjera, tijekom nestabilnosti, a pljuskovi s grmljavinom mogući su i na širem riječkom području. Drugdje će se zadržati uglavnom suho, i sunčano, što osobito vrijedi za Dalmaciju, gdje će stoga i danas i sutra biti vruće i vrlo vruće.

Na jugu će i sutra biti velika opasnost od toplinskog vala, ali će drugdje vrućinu ublažiti hladniji zrak sa sjeverozapada Europe. Stići će do nas hladna fronta, i donijeti osjetno osvježenje, barem na zapadu zemlje.

Nailaskom hladnijeg zraka nad zagrijanu podlogu može biti burnih reakcija atmosfere, stoga treba biti na oprezu! Sutra je lokalno u unutrašnjosti, osobito središnjoj, i zapadnoj, i na sjevernom Jadranu moguće izraženije nevrijeme.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Zbog promjene vremena koja stiže u nedjelju na kopno, a u prvim danima tjedna na Jadran, Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti:

Tijekom vikenda promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće.

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu.

Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva.

U nedjelju će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara. Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će u subotu popodne biti u središnjim krajevima, u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti. Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike