15.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jednostavni trikovi za uklanjanje mrlja od crnog vina s odjeće

Jednostavni trikovi za uklanjanje mrlja od crnog vina s odjeće

S bijelog tepiha mrlju možete pokušati ukloniti otopinom vodikovog peroksida, ali to nemojte pokušavati na tepisima u boji.

Ako vam se ikad dogodilo da ste prolili crno vino po odjeći ili tepihu, znate kolikoje to teško očistiti. Profesionalna čistačica Sarah Aguirre upozorava da se takve mrlje – na odjeći ili na tepihu – nikad ne trljaju, već ih se suši nježnim tapkanjem suhom krpom ili papirnatim ručnikom, a onda tek čisti.

Za ukloniti mrlje od crnog vina s tepiha trebate:

Papirnate ručnike ili bijelu krpu
Usisavač (nije obavezno)
Vodu
Sodu bikarbonu
Sol
Sredstvo za uklanjanje mrlja s odjeće ili tepiha (po izboru)
Sredstvo za čišćenje na bazi kisika (nije obavezno)
Tekućina za pranje posuđa (po izboru)

Ako vam se vino prolilo dok kod vas traje zabava i ne želite dizati nepotrebnu paniku zbog jedne mrlje, tekućinu samo pobrišite s papirnatim ručnicima, pospite mrlju sa soli i vratite se svojim gostima. Sol će upiti ostatke tekućine, a kad gosti odu možete ju usisati.

Ako mrlju primijetite tek sutradan i već se osušila, na nju prolijte malo vruće vode, nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja, a zatim na mrlju nanesite bilo koji proizvod za čišćenje na bazi kisika i pustite da stoji dva do deset sati.

Nakon brisanja na mrlju izlijte malo hladne vode i nastavite s tapkanjem. Voda razrjeđuje crno vino, što olakšava upijanje. Nemojte izlijevati previše vode i mijenjajte krpe kad se smoče. Nastavite dok tepih ne bude čist.

Ako ni tad mrlja nije otišla, napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je izravno na mrlju i pričekajte da se potpuno osuši, pa mjesto pređite s usisavačem. Ako mrlja i tad ostane, nanesite sredstvo za uklanjanje fleka, pričekajte da se osuši, pa opet po dijelu s mrljom pređite s usisivačem, piše Večernji, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike