8.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno HUPUZ: Onkološkim pacijentima omogućiti obavljanje zdravstvenih usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama na...

HUPUZ: Onkološkim pacijentima omogućiti obavljanje zdravstvenih usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama na uputnicu

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu – HUPUZ zdravstvenoj administraciji predlaže da desecima tisuća onkoloških pacijenata žurno omogući da svoje dijagnostičke i terapijske postupke, kao i specijalističke preglede, na uputnicu mogu obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Zbog pandemije korona virusa liste čekanja su postale još dulje pa veliki broj onkoloških bolesnika svoje nužne medicinske postupke ne mogu obaviti pravovremeno. Isti je slučaj i s ostalim teškim i kroničnim bolesnicima. Hrvatska se – prema svim relevantnim podacima, pa tako i prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) – po broju smrti od raka na 1000 stanovnika u Europskoj uniji nalazi na visokom petom mjestu (iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske). Među razlozima koje se navode za tu poražavajuću statistiku je i zakašnjeli početak liječenja, odnosno dulje čekanje na dijagnostiku i početak liječenja. Ta činjenica alarm je koji zvoni za uzbunu, piše HUPUZ u priopćenju.

Istodobno, u privatnom zdravstvenom sustavu ima dovoljno kapaciteta, vrhunskih dijagnostičkih i drugih medicinskih uređaja i kvalitetnih stručnjaka, a omogućavanjem pacijentima da kod njih svoje medicinske postupke obave na uputnicu brzo bi se smanjile liste čekanja. U najgorem slučaju, HZZO bi svim onkološkim pacijentima koji su nužne medicinske postupke obavili u privatnim zdravstvenim ustanovama trebao odmah po prilaganju računa, refundirati novac.

HUPUZ hrvatsku zdravstvenu administraciju podsjeća na činjenicu da europske zemlje razvijenih zdravstvenih sustava ne poznaju podjelu za tzv. javno i privatno zdravstvo već njeguju modele u kojima su zdravstvene ustanove bez obzira na njihovo vlasništvo zastupljene sukladno potrebama pacijenata, te zbog toga nemaju liste čekanja, piše u priopćenju Ivanka Trstenjak-Rajković, dr. med., spec., Predsjednica Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu.

Najnovije

Još iz rubrike