10.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska HGSS na Velebitu spašava ljude bez vode, na Paklenici spasili stranca

HGSS na Velebitu spašava ljude bez vode, na Paklenici spasili stranca

HGSS Gospić objavio je da je u tijeku akcija u tijeku na području južnog Velebita. Dvije osobe ostale bez vode i u dehidriranom stanju.

S obzirom na nedavni nesretni događaj na području Biokova, mole sve da nose dovoljno tekućine. “U planinama se teško ili nemoguće opskrbiti dodatnom tekućinom. Razumijemo kad slomite gležanj ali NE kad dvodite svoj život u opasnost zbog 2l više tereta! Voda=Život”, poručili su.

“Izuzetno je važno redovito piti dovoljno tekućine (2-3 L dnevno), pogotovu pri izlaganju fizičkom naporu poput planinarenja ili drugih sportskih aktivnosti gdje je i naša potreba za tekućinom veća (i do 4-5L dnevno!). Pod tekućinom ne mislimo na kavu, alkoholna i gazirana pića koja treba izbjegavati, kao i ona preslatka i prehladna pića.

Osim vode, važno je nadoknaditi i znojenjem izgubljene mineralne soli jer njihov nedostatak u tijelu može izazvati toplinske grčeve i nesvjesticu – uvijek je dobro se prošetati po našim planinama sa zrnom soli”, upozorili su.

“Stižu vijesti iz gotovo svih Stanica HGSS-a o velikom broju akcija spašavanja. Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječimo nesreće one se ponavljaju na istim mjestima, jer se naša upozorenja ignoriraju. Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju ‘lijepim vremenom’. Mi uporno upozoravamo da VRUĆINA UBIJA!”, poručuju iz HGSS-a Zadar.

Opisali su akciju spašavanja stranog državljanina.

“28.7. tri strana državljana zatražila su pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare.

Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest kada je pozvana pomoć bili su bez vode.

U ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Ponavljamo da na ovoj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.

Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti druga dvojica su krenuli po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS-a Zadar. Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 min. Nakon okrepe rehidacijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta”, pišu iz zadarskog HGSS-a, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike