14.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Novo istraživanje tvrdi: Psi znaju kada im lažemo i zbog toga će...

Novo istraživanje tvrdi: Psi znaju kada im lažemo i zbog toga će vas vjerojatno ignorirati

Psi su puno pametniji nego što mislimo, a mogu vas čak i uhvatiti u laži. Ranije ove godine istraživači sa Sveučilišta u Arizoni otkrili su da se psi rađaju s genetskom sposobnošću da razumiju ljude, a ta sposobnost se aktivira kad napune dva mjeseca.

No, sada istraživači sa Sveučilišta u Beču, tvrde da psi znaju kada im lažemo. Istraživač Ludwig Huber vjerovao je da će se psi ponašati na isti način na koji se ponašaju djeca mlađa od pet godina i majmuni, a u stanju su vas ignorirati ako shvate da im ne govorite istinu, piše Mirror.

U sklopu studije, Ludwig i njegovi kolege dresirali su 260 pasa kako bi pronašli hranu skrivenu u jednoj od dvije natkrivene zdjele. Osoba koju nikada nisu upoznali, nazvanu ‘komunikator’, dodirnula bi posudu punu hrane, a pas bi je prepoznao i vjerovao joj. Tada je tim pozvao pse da svjedoče kako je druga osoba premještala hranu iz prve u drugu zdjelu, a drugi put su bili odsutni i nisu znali za premještanje.

Komunikator bi nekada bio prisutan na premještanju, a nekada ne. Komunikator bi ponovno ušao i pokazao da se hrana nalazi u prvoj posudi. Studija je pokazala da ako komunikator nije bio svjedok prebacivanja i još uvijek je vjerovao da je hrana u prvoj zdjeli, polovica pasa bi slijedila njegove savjete. No kad bi komunikator bio na prebacivanju, psi bi ignorirali njegovu prosudbu i otišli do zdjele napunjene hranom.

„Ova studija otkriva da nas psi pomno promatraju, prihvaćaju naše društvene signale i neprestano uče od nas čak i izvan konteksta formalnog treninga. Činjenica da je polovica pasa vjerovala komunikatoru koji je pogriješio, mogla bi otkriti mnogo o tome kako psi obrađuju društvene informacije. Postoje i genetski i bihevioralni dokazi da su psi hipersocijalni, što znači da mnogi psi teško ignoriraju društvene znakove čak i kad bi im neko drugo rješenje moglo biti korisnije”, objasnila je Monique Udell sa Sveučilišta u Oregonu, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike