8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Brodski propeler teško ranio ugroženu morsku kornjaču kod Malog Lošinja, hitno su...

Brodski propeler teško ranio ugroženu morsku kornjaču kod Malog Lošinja, hitno su je spašavali, ali pomoći nije bilo

Institut Plavi svijet jučer je objavio da je uginula kornjača glavata želva kod Malog Lošinja. Građanima su poslali apel.

“Jučer u večernjim satima dojavljeno nam je opažanje ozlijeđene glavate želve u blizini otočića Koludarca, Mali Lošinj. Radilo se o dubokoj ozljedi oklopa uzrokovanoj udarcem brodskog propelera. Unatoč brzoj reakciji i pokušajima saniranja ozljede, kornjača je, uslijed težine ozljeda, uginula ubrzo po zaprimanju u oporavilište.”

“Stoga ovim putem pozivamo na dodatan oprez i prilagođavanje brzine prilikom upravljanja plovilima kako biste uspjeli izbjeći morske kornjače na površini mora”, poručili su.

“Akcije spašavanja ozlijeđenih jedinki morskih kornjača odvijaju se uz financijsku podršku projekta ‘Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju’ (KK.06.5.2.04.0004) sufinanciranog iz programa Konkurentnost i kohezija europskih strukturnih i investicijskih fondova”, dodaju.

Prema pravilniku resornog ministarstva, plovila koja služe za sport i zabavu, ne smiju se približavati obali na manje od 200 metara. Glisirati, pak, ne smiju na udaljenosti manjoj od 300 metara, a kazne za takvo glisiranje su do 10.000 kuna.

Glavata želva odavno je na svjetskoj listi ugroženih vrsta. To što je u Jadranskom moru još uvijek ima unatoč svemu, neprocjenjivo je bogatstvo Hrvatske, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike