15.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Totalni kaos u BiH: Dodik se prijavio policiji i pozvao građane da...

Totalni kaos u BiH: Dodik se prijavio policiji i pozvao građane da naprave isto: Srbi su žrtve

Nakon što su stupile na snagu izmjene Kaznenog zakona BIH prema kojem je zabranjeno i kažnjivo negiranje genocida i drugih raznih zločina na prostoru BiH-a, srpski član predsjedništva Milorad Dodik ne prestaje s javnim izražavanjem nezadovoljstva. Dodik već godinama tvrdi kako genocid u Srebrenici se nije dogodio, a novi Zakon to pak zabranjuje.

Dodik je jučer potvrdio medijima da se sam prijavio Tužiteljstvu BiH da “rastereti Bošnjake koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtjevima svojih političkih vođa da protiv njega podnesu kaznenu prijavu”. Čak je i dao malo šire objašnjenje svojeg čina, navodeći što ga je ustvari ponukalo na to da se prijavi.

– Da ne bi bilo pregrijanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam se sam prijaviti – pojasnio je Dodik.

Najavio je i to da će policija s područja Republike Srpske štititi svoje građane ukoliko bi neka državna policijska agencija željela da ih uhiti zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Nakon što je jučer predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamila Duraković podnio prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića zbog negiranja genocida u Srebrenici, Dodik je pozvao sve Srbe da se sami prijave Tužilaštvu kao što je i on sam učinio.

Srpski član predsjedništva kazao je rekao da iza ovakvih prijava stoji namjera da se novinarima zabrani da “misle, govore i informiraju javnost”.

– Što reći, imate situaciju da Ćamil Duraković, predstavnik muslimana, prijavljuje Srbina, jer misli da on krši neki zakon koji je teško dokazati. Bit će zanimljivo gledati kako je moguće da tužitelji i suci mogu prihvatiti na ovaj način nametnutu neku pravnu odredbu, a da sami znaju da toga nema – kaže Dodik, prenosi Klix.ba.

– Svih nas milijun i nešto trebamo se prijaviti Tužiteljstvu pa da vidimo što će onda biti. Sami sebe prijavimo i kažemo ‘što sad’, navodi Dodik, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike