13 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Stožer Novalje demantira napise o Austrijancima zaraženima na Pagu

Stožer Novalje demantira napise o Austrijancima zaraženima na Pagu

Nakon što je austrijska novinska agencija objavila da je zabilježila 94 slučaja zaraze koronavirusom kod Austrijanaca koji su se vratili s festivala na Pagu, danas se oglasio Stožer civilne zaštite Grada Novalje. Rekli su da ti podaci nisu točni i da se krivo izvještava o broju Austrijanaca na festivalu.

– Realno, destinacija Novalja je COVID sigurna, destinaciju čuvamo masovnim testiranjem i više argumenata potvrđuje da su te medijske objave neistinite – rekao je načelnik novaljskog stožera Ivan Peranić i dodao da u karanteni imaju 12 COVID pozitivnih osoba, od kojih nitko nije iz Austrije, već su iz Italije, Luksemburga i Švicarske.

Peranić je izjavio Hini kako su mediji objavili da su navodno neki zdravstveni uredi nekoliko austrijskih saveznih pokrajina 94 slučaja zaraze doveli u vezu s Novaljom, posebno s festivalom “Austria goes Zrce” koji se od 17. do 24. srpnja održavao na plaži Zrće. Oštro je opovrgnuo napise da je na festivalu bilo 19.000 austrijskih turista i da je bilo masovne zaraze među njima.

Istaknuo je da je u tjedan dana, od 17. do 24. srpnja, bilo obavljeno 12.151 testiranje, neke osobe su se testirale i više puta, a otkriveno je 16 pozitivnih na koronavirus, no nitko od njih nije bio iz Austrije.

Direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Ščiran Rizner iznijela je podatak da je u tom tjednu festivala maksimalni dnevni broj austrijskih turista bio 3800, odnosno ukupno tijekom tjedna do 5000.

– Na vrhuncu festivala, 22. srpnja, bilo je 3800 turista iz Austrije – rekla je Ščiran Rizner i pozvala se na eVisitor, informacijski sustav za prijavu i odjavu turista, te iznijela procjenu da je od svih njih na festivalu bilo do 2500 austrijskih državljana.

Koliko je turista sada u Novalji?

Navela je kako je sada u Novalji u komercijalnom smještaju nešto malo više od 20.000 turista, najviše iz Njemačke i Slovenije, dalje redom iz Poljske, Hrvatske, Češke, Italije i tek onda Austrije, iz koje je u Novalji sada točno 1267 turista.

– Mi smo se maksimalno potrudili da sezona prođe epidemiološki dobro, imamo šest punktova za svakodnevno testiranje, a bez COVID potvrda nema ulazaka u klubove. To znači da u klubove na Zrću mogu ući samo osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID ili imaju negativan test na COVID – rekla je Ščiran Rizner.

Naglasila je kako su sve to poduzeli da bi bili sigurna destinacija, da za sada sve dobro teče te žele da tako sezona i završi, pri čemu je Novalja po broju turista sada gotovo 100 posto na podacima iz pretpandemijske sezone 2019. godine.

– Sagledavajući tu izjavu, bode u oči parametar broja nazočnih na plaži Zrće gdje se manipulira i podmeće s 19.000 nazočnih austrijskih državljana na održavanju eventa koji je trajao tjedan dana na području našega grada – izjavio je Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike