Popularna hrana koja je bogata kalcijem

Foto: Unsplash

Kalcij je zasigurno jedan od najvažnijih minerala za funkciju i zdravlje vašeg organizma. Njegova je uloga održavanje zdravlja kostiju i zubi, ali i apsorbiranje nutrijenata kao što je vitamin D. Budući da su minerali elementi koje tijelo ne proizvodi u dovoljnim količinama, njih je nužno nadoknaditi putem svoje prehrane.

Manja zastupljenost kalcija u vašem organizmu može rezultirati poremećajima u organizmu kao što su osteopozora, srčana oboljenja, povišeni tlak i sl.

Osim kravljeg mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda koji su bogati kalcijem, postoje i mnoge druge namirnice koje sadrže puno veću količinu kalcija, a nastavku pročitajte kojim to namirnicama možete unaprijediti svoju prehranu.

Tofu

Pola zdjelice hranjive namirnice od sojinog mlijeka sadrži čak 434 miligrama kalcija što je puno više od količine koju unesete šalicom kravljeg mlijeka, a u kojoj je 305 miligrama kalcija. Prednosti tofua jesu razni načini njegove pripreme. Osim nadogradnje kalcija, tofu je odličan za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme i idealan je za vegetarijance i vegane kao zamjena za meso.

Špinat

Samo jedna zdjelica kuhanog špinata sadrži čak 250 miligrama kalcija, a kao i svako zeleno povrće izvor je nutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje, ali i preveniranju nastanak brojnih bolesti.

Bademovo mlijeko

Bademi su sa svojih 75 miligrama kalcija kojeg sadrže, idealan dodatak prehrani, a s obzirom na to da se bademovo mlijeko može koristiti u raznim receptima, jednostavan je dodatak prehrani.

Sardine

Mediteranska je prehrana izuzetno zdrava. Sardine su jednostavne za pripremu, a bogate su kalcijem, vitaminom D te Omega 3 masnim kiselinama, svih nutrijenata neophodnih za zdravlje.

Sok od naranče

Jedna čaša soka od naranče sadrži 350 miligrama kalcija, a bitan je i izvor vitamina C i D. Naranča je i izvor antioksidansa koji pomažu u suzbijanju stresa, piše EatThis, prenosi N1.

Share This Article