11.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kalifornija zabranila snažna gamerska računala zbog nevjerojatnog razloga

Kalifornija zabranila snažna gamerska računala zbog nevjerojatnog razloga

Gameri uvijek žele imati najjača računala kako bi mogli igrati najnovije videoigre i biti u prednosti pred svojim suparnicima. No što kad u želji da imaju najjače računalo malo pretjeraju?

Upravo se to dogodilo u SAD-u, gdje je Dellov brend gamerskih računala Alienware osmislio i u prodaju pustio toliko jako gamersko računalo da je zabranjeno u nekoliko američkih saveznih država.

Zahvaljujući novoj odredbi o maksimalnoj potrošnji električne energije pojedinih uređaja, među kojima su i osobna računala, Alienware Aurora Ryzen Edition R10 i R12 postali su ilegalna roba u Kaliforniji i još nekoliko saveznih država koje se ovih dana bore sa sušom i nestašicom električne energije.

Ovaj proizvod ne može biti isporučen u Kaliforniju, Kolorado, Havaje, Oregon, Vermont i Washinton zbog pravila vezanih za potrošnju električne energije u tim državama, stoji na Dellovim stranicama uz napomenu da će narudžbe za te države automatski biti otkazane.

Naime, prema podacima na Dellovim stranicama, Aurora R12 može biti opremljena s napajanjem od 1000 vata, što u prijevodu znači da može trošiti energije poput centralnog klimatizacijskog uređaja za cijelu kuću (prema američkim mjerilima). Naravno, samo zato što ima napajanje od 1000 vata, ne znači i da će toliko energije trošiti cijelo vrijeme. Potrošnja raste i pada ovisno o tome što računalo radi, a kako je igranje videoigara energetski zahtjevna aktivnost, čini se da gameri u tim saveznim državama neće moći uživati u najjačim računalima.

Zanimljivo, iako su snažna osobna računala zabranjena, nema ni riječi o drugoj elektronici koja troši čak i više energije – uređajima za rudarenje kriptovaluta. Naime, prema posljednjim podacima, “rudarski rigovi” odnosno uređaji specijalizirani za rudarenje kriptovaluta, koji su trenutačno legalni u Kaliforniji, na svjetskoj razini potroše električne energije koliko i cijela Italija. No očito zakonodavcima oni nisu toliko problematični kao gamerska računala, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike