13 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Božinović: Nova osobna imat će status putne isprave na području EU-a, moći...

Božinović: Nova osobna imat će status putne isprave na području EU-a, moći će se koristiti i na mobitelima i na tabletima

Od ponedjeljka, 2. kolovoza, primaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

– Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u e-osobnu ugrađivat će se beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica te otisci dva prsta. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući novu osobnu na sjednici Vlade, javlja HRT.

Dodao je da će cijena izrade novog dokumenta u redovnom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe iznad 70 godina – 70 kuna. Cijena za žurni postupak se neće mijenjati.

Istaknuo je da osobna iskaznica postaje biometrijska isprava, te da će imati status putne isprave na području EU-a.

– Omogućit će brži prelazak kontrola na graničnim prijelazima i neometan prolaz kontrole u zračnim lukama. Također, objedinit će zdravstvenu i osobnu iskaznicu. Građani više neće morati imati posebnu zdravstvenu iskaznicu, a matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici, rekao je Božinović.

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenje, odnosno po novom zakonu s rokom važenje 40 godina s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti.

– Osobna iskaznica moći će se koristiti i na mobitelima i na tabletima. Nakon što ju aktiviraju i preuzmu besplatnu aplikaciju korisnicima će biti omogućena jednostavna prijava u sustav e-građani i korištenje e-usluge, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje digitalni potpis putem mobitela ili tableta, istaknuo je.

Dodao je i da građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne te da im postojeće vrijede do roka koji je otisnut, piše HRT.

Nove osobne iskaznice od ponedjeljka, evo što će sve imati i za što će sve služiti

Najnovije

Još iz rubrike