17.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Postavljen posljednji segment Pelješkog mosta. Plenković: Fascinantno postignuće hrvatskog naroda

Postavljen posljednji segment Pelješkog mosta. Plenković: Fascinantno postignuće hrvatskog naroda

Povijesni događaj spajanja hrvatskog teritorija: večeras je postavljen posljednji dio rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, 165. segment dug 18 metara. Time je hrvatski jug napokon povezan s ostatkom zemlje. Premijer Andrej Plenković poručio je kako je ovo svehrvatski projekt i veliki dan za hrvatski narod. Radovi na mostu dugom 2,4 kilometra nastavljaju se, a prva vozila od Komarne do Brijeste trebala bi proći na proljeće. HRT ovaj događaj prati u posebnoj emisiji:

– Mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina, rekao je Plenković na glavnom dijelu večerašnje svečanosti, dodavši da se radi o fascinantnom strateškom postignuću hrvatskog naroda i države. Rekao je da ono što se dogodilo večeras najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu.

– Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, nego i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i BiH, dapače, on je povezuje, on će ovako prekrasan u arhitektonskom smislu biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac. Ovo je most kojem ćemo se veseliti i koji će ostati trajna stečevina, ne samo nas koji smo večeras ovdje, nego svih vlada, saziva Hrvatskog sabora, župana, županija, zastupnika iz ovoga kraja, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari. Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati, poručio je Plenković, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike