Ugostitelji nakon sastanka s Marićem: Dajte nas rasteretite za kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića. Devastirani smo

Predstavnici Nacionalne udruge ugostitelja sastali su se sa potpredsjednikom Vlade RH i ministrom financija Zdravkom Marićem. Na sastanku su razgovarali o predloženim modelima poreznog rasterećenja u vidu snižavanja stope PDV-a na pripremu i posluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, piva i vina u ugostiteljstvu i privremenom alternativnom rješenju izuzimanja iznosa bruto plaća zaposlenika poduzeća iz osnovice za obračun PDV-a kako bi se oslobodio prijeko potreban prostor za spašavanje poslovanja i zadržavanje kvalificiranih djelatnika u sektoru.

Jelena Tabak iz Nacionalne udruge ugostitelja konstruktivan sastanak s Marićem i u bližoj budućnosti bolji uvjeti rada, no za sada ne u obimu u kojem su tražili.

”Ovim putem se želim obratiti svim kolegama, onima koji imaju caffe barove da nas čeka jedno izuzetno izazovno razdoblje, bez obzira što smo imali još jedan u nisu konstruktivnih sastanaka s Ministarstvom financija. Ja ugostiteljima samo mogu poručiti da rade što je bolje moguće, da se snađu kako god mogu s novim kreditima i sredstvima koja iznađu i možemo se nadat u raspon od par godina da ćemo imati bolje uvjete rada”, izjavila je Tabak.

Marić je naglasio da je i sada ugostiteljstvo prepoznato u smislu mjera. Od strane ugostitelja došao je prijedlog da se tom sektoru pomogne na što veći način. Podaci pokazuju da nekoliko proteklih tjedana imamo dobre rezultate, rekao je Marić.

”Nije mi namjera stvaranje nikakve euforije jer turistička sezona sad ulazi u vrhunac i svi moramo napraviti sve u našoj moći da sezona potraje što dulje. No ne bacam sve karte na turizam”, rekao je Marić.

Ministar Marić je izjavio kako je trošak radne snage je porezno priznat u onim sustavima u kojima treba biti priznat, porez na dohodak i porez na dobit.

”Ne možemo izravne poreze brkati s neizravni porezima kakav je PDV”, kazao je ministar.

”Ukupni porezni sustav, sve što smo učinili, nije nam bila vodilja samo sektor ugostiteljstva, nego cjelokupno gospodarstvo i snižavanje poreza na dohodak i na dobit i ukidanja pojednih doprinosa, a onda i jedna mjera koja je imala značajan efekt, možda smo je i mi sami manje nego smo trebali komunicirali, bilo je širenje neoporezivih primitaka. Bilo za bonuse i nagrade za zaposlenike, bilo za priznavanje troškova smještaja, prehrane, vrtića i tako dalje. Sve su to mjere kojima smo dali izravan doprinos mjerama koje su rezultirale rastom zaposlenosti, odnosno rastom plaća”, rekao je Marić.

Marić je podsjetio na mjeru da se kroz smanjivanje poreza olakšaju uvjeti poslovanja.

”Sastanak je bio konstruktivan. Moram naglasiti zašto smo došli na taj sastanak. Ugostiteljski sektor u Hrvatskoj je devastiran”, komentirao je Dražen Biljan koji je zadužen za caffe barove u Nacionalnoj udruzi ugostitelja .

”Više od 17 mjeseci radimo u otežanim okolnostima, došlo smo do kraja. Vlada je pokazala i volju i želju da nam se pomogne, no ta sredstva su nedostatna. Mi smo na rubu propasti. Ono što smo predložili gospodinu Mariću je najbrže rješenje.

Dajte nas porezno rasteretite za naša 4 najprodavanija artikla. Pričamo o kavi, pivu, vino i bezalkoholnim napicima”, rekao je Biljan.

”Više od 17 mjeseci radimo u otežanim okolnostima, došlo smo do kraja. Vlada je pokazala i volju i želju da nam se pomogne, no ta sredstva su nedostatna. Mi smo na rubu propasti. Ono što smo predložili gospodinu Mariću je najbrže rješenje. Dajte nas porezno rasteretite za naša 4 najprodavanija artikla. Pričamo o kavi, pivu, vino i bezalkoholnim napicima”, rekao je Biljan.

”Tu bi nam se dostavio prekopotreban kisik. Ugostiteljstvo Hrvatske nije Jadran, ugostiteljstvo je i malo selo iz Velike Gorice i u Lici i u Gorskom kotaru. Naše kolege koje nemaju terase puno 7 mjeseci ne rade. Oni su mentalno oboljeli. Želimo biti partneri, razumijemo tešku situaciju u državi, ali mora se naći način da se pomogne našem sektoru u kojem je više od 60 0000 djelatnika”, naglasio je Biljan.

Biljan je rekao kako bi poreznim rasterećenjem ugostitelji podigli plaće i da će moći kroz rasterećenje ispunjavati svoje obaveze prema državi, dobavljačima i bankovnim institucijama, piše RTL.

Share This Article