20.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Mazalin: Idealan odmor trebao bi trajati 3 tjedna

Mazalin: Idealan odmor trebao bi trajati 3 tjedna

Pokazalo se da je 10-ak dana minimum jer je potrebno nekoliko dana da se opustite i uopće shvatite da ste na odmoru, onda se par dana odmarate i nakon toga pomalo pripremate za posao. Idealno bi bilo 3 tjedna, savjetuje dr. Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine i za HTV-ovu emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” govori o važnosti odmora za tijelo i mentalno zdravlje.

Koliko godišnjeg odmora je idealno da se čovjek odmori, ali ne preulijeni?

Dr. Milan Mazalin kaže kako moramo biti svjesni da poslodavci ne daju naše godišnje odmore zato da bi se radnici odmarali i ne radili ništa, nego zato da bi njihov posao kasnije bio uspješniji. Da bi do toga došlo treba s vremena na vrijeme napuniti baterije i obnoviti energiju.

– Pokazalo se da je 10-ak dana minimum za tako nešto jer je potrebno nekoliko dana da se opustite i uopće shvatite da ste na odmoru, onda se par dana odmarate i nakon toga pomalo pripremate za posao. Idealno bi bilo 3 tjedna, nije loše ni četiri, međutim zanimljivo je da se pokazalo da godišnji odmori koji traju duže od četiri tjedna nisu preporučljivi jer se ljudi onda požele i ne vratiti na posao, savjetuje dr. Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine.

Preporuke su okvirne, ali 4 tjedna bi trebalo rasporediti tijekom godine, jedan odmor u komadu barem dva do tri tjedna i nekoliko kraćih odmora tijekom godine kako bi se zaposlenici mogli oporaviti i kako bi radni efekti bili najbolji, međutim čini se kako do većine poslodavaca ne dođe taj savjet liječnika, kaže Mazalin.

– Pravi godišnji bi bio da ostavite mobilne telefone i sve načine komunikacije, ovako je to jedan polu-odmor, kaže obiteljski liječnik.

Moderna tehnologija omogućuje da smo prisutni u cijelom svijetu u svakom trenutku pa posao nosimo sa sobom. Dr. Mazalin dodaje kako se radno vrijeme produžuje na skoro pa cjeli dan, što su problemi današnjice koji imaju poslijedice po zdravlje, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike