Vozač autobusa branio se šutnjom, sutra odluka o istražnom zatvoru

HRT

Vozač kosovskog autobusa u čijem je prevrtanju u nedjelju poginulo 10 putnika, na ispitivanju u ŽDO-u u Slavonskom Brodu branio se šutnjom. Vraćen je pritvorskom nadzorniku. Tereti ga se za kazneno djelo izazivanja nesreće u cestovnom prometu i dodijeljen mu je odvjetnik po službenoj dužnosti. Odluka o istražnom zatvoru bit će donesena sutra u 9 sati. Prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do 15 godina.

– Ispitao sam prijavljenika koji se brani šutnjom. Nakon ovoga bit će doneseno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela. Nakon svega bit će predložen istražni zatvor o kojem će se odlučivati sutra u 9 sati na ročištu o određivanju istražnog zatvora na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić. Potvrdio je da je vozaču dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti.

Policija vozača sumnjiči za počinjenje prometne nesreće jer se nije kretao voznim trakom te je vozilom zahvatio travnatu površinu nakon čega je došlo do prevrtanja autobusa. Za to je kazneno djelo predviđena kazna do 15 godina zatvora. Glasnogovornik brodsko-posavske Policijske uprave Damir Brezić na konferenciji za novinare izvijestio je da je do sada za osam poginulih osoba utvrđen identitet. U nesreći je 15 osoba teško, a 30 lakše ozlijeđeno.

Ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice Josip Samardžić rekao je za Dnevnik u podne HTV-a kako je noć protekla uglavnom mirno, 42 su primljena pacijenta iz prometne nezgode koji su zatražili liječničku pomoć.

– Petnaest je teže ozlijeđenih. Jučer je provedeno sedam operativnih zahvata. Od tih 15, dva se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja, gdje se nad njima provode mjere intenzivnog liječenja i stalni nadzor, tako da su pod stalnom prismotrom naših anestezioloških ekipa. Mogu za sada reći da nema pomaka na gore, što je u ovom slučaju dobra vijest. Ovi ostali su u tretmanu i monitoriramo dalje njihovo stanje, rekao je dodavši da je u tijeku evaluacija stanja svih pacijenata.

Ravnatelj je za HTV potvrdio da će danas iz bolnice biti otpušteno 27 pacijenata. Dio njih će sa rodbinom koja je od jučer u Brodu otići put Kosova i Njemačke, a dio će ostati jer ima rodbinu koja je i dalje na liječenju. Za njih će biti organiziran smještaj u pansionu i hotelu.

Xhelal Sfeçla, ministar unutarnjih poslova i javne uprave Republike Kosovo kazao je da će ostati dok i zadnji putnik ne napusti Hrvatsku. Bilo bi dobro kaže “da se što je brže moguće, možda još danas – oni koji nemaju ozbiljne ozljede prebace u Kosovo ili vrate u Njemačku”.

Svi neozlijeđeni ili lakše ozlijeđeni smješteni su u pansione. Brodsko posavski župan Danijel Marušić obišao ih je danas i uručio im simbolične darove kako bi im olakšao trenutke iščekivanja. Devetogodišnjeg Viktora posebno je obradovala nogometna lopta i dres hrvatske reprezentacijeNajavio je da će prema željama i potrebama biti organiziran prijevoz iz zračne luke Osijek za Kosovo.

Jutros je održana konferencija za novinare na kojoj je bio brodsko-posavski župan i kosovski ministar unutarnjih poslova. Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla izjavio je kako su vlasti u Hrvatskoj, od prvog trenutka, napravile sve što je bilo moguće da se pobrinu za stradale. Sada je, rekao je, u tijeku koordinacija da se ljudi vrate na Kosovo ili u Njemačku.

Tijekom dopodneva u slavonskobrodsku Opću bolnicu pristizale su obitelji nastradalih ili poginulih. Gospodin Sabrija Rušdemi u nesreći je izgubio brata, a nevjesta i dvoje djece još su u bolnici. Kaže kako više nema snage gledati ovu tragediju. Tragedija je posebno pogodila gospodina Jarefa Kiku, nekadašnjeg radnika u Hrvatskoj. Kći i njezino četvero djece išli su na Kosovo na godišnji odmor. Izgubio je kćer.

U Strugi Banskoj, gdje su bili nazočni svečanosti 30. obljetnice pogibije 13 hrvatskih redarstvenika, visoki dužnosnici MUP-a i policije komentirali su i okolnosti nesreće. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao kako je riječ o jednoj od najtežih nesreća u hrvatskoj povijesti. Izrazio je sućut obiteljima stradalih i kosovskom narodu. Potvrdio je kako je vozač uhićen, te će tijekom ponedjeljka biti predan pritvorskom nadzorniku za kazneno djelo izazivanja nesreće u cestovnom prometu, za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora, piše HRT.

– Hrvatska policija je proteklih godina uložila značajne napore u sprječavanju nesreća u prometu, kako bi sigurnost prometa bila na što višij razini. I alkohol, i neprilagođena brzina, i nekorištenje pojasa su uzročnici teških stradavanja. I nadalje će policija raditi akcije u prometu, istaknuo je Milina. Izvijestio je da su sve provjere, vještačenja i dokazne radnje o nesreći u tijeku, a svi će detalji biti poznati nakon istražnog postupka. Spomenuo je kako je prošle godine bilo najmanje nesreća i smrtnih stradavanja dosad. Unatoč svih poduzetih mjera ovakve je nesreće gotovo nemoguće spriječiti, zaključio je Milina.

Da su uz policiju i sve druge žurne službe pri nesreći savjesno i brzo odradile svoju zadaću, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Stanje ozlijeđenih, kako je rekao, sada je stabilno. Takve se nesreće ne mogu spriječiti samo penaliziranjem, već preventivnim akcijama, koje policija stalno provodi. Stanjem u prometu ne možemo biti zadovoljni sve dok ima ovakvih nesreća, rekao je Božinović.

Share This Article