8.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Izvanredno stanje u Srbu zbog Keleminca, Pupovac kaže da su ulazi...

VIDEO Izvanredno stanje u Srbu zbog Keleminca, Pupovac kaže da su ulazi u mjesto zatvoreni: Ustaše nisu i neće u Srb

Srpsko narodno vijeće (SNV) sazvalo je u ponedjeljak izvanrednu konferenciju za novinare povodom “nezapamćenog divljanja filoustaške stranke A-HSP Dražena Keleminca, a koje već nekoliko dana uznemirava stanovnike Srba”, piše N1.

“U Srbu se sutra obilježava Dan ustanka naroda Hrvatske. Taj je datum svih ovih godina bio povod za održavanje kontraprosvjeda i ustaštva, koji su nedovoljno sankcionirani”, izjavila je Vladimirov na početku konferencije za novinare. Napomenula je da stanovnici svake godine trpe teror i provokacije uoči obljetnice”, najavila je voditeljica SNV-ovog odjela za kulturu Aneta Vladimirov.

Glavni tajnik SNV-a Saša Milošević govorio je o Draženu Kelemincu.

“Srpske organizacije i događaji koje organiziramo godinama su pod napadima, pravom opsadom Dražena Keleminca i njegovih skvadrista iz A-HSP-a. Baš svaki put Keleminec i njegovi. Baš svaki put Keleminec i njegovi nose znakovlje i simbole, kliču slogane koji su nezakoniti, koji bi trebali biti zabranjeni, a izvikači kažnjivani, no to se nikad ne dešava. Policija, kada reagira, tolerira i minorizira njegova postupanja. No nije MUP jedini u tom nedjelovanje, njemu se pridružuju i sudovi”, rekao je Milošević.

O događajima u Srbu govorio je Milorad Pupovac.

“Sazvali smo ovu konferenciju kako bismo javnosti rekli a je moment da se prestane sa zastrašivanjem, uznemiravanjem mještana Srba i svih onih koji dolaze na komemorativni skup na kojem se obilježava stradanje mještana područja Srba početkom 7. mjeseca 1941. godine. Netko tko je osuđivan prekršajno, simboličkim kaznama, netko kome je zabranjivan pristup barem jednom od organizatora zbog prijetnji, netko kome je zabranjivano zadržavanje kod spomenika i ove godine nešto agresivnije i aktivnije zastrašuje, uznemirava i vrijeđa sjećanje, kako na žrtve, tako i na ustanak i pritom ističe znamenja ržnje, potiče na mržnju i pri tome ljude koji u tom mjestu žive, neovlašteno snima i potom pušta na svoje Facebook stranice. Za to vrijeme postupa prema onima koji su bili na veselju, koji su dvaput potrubili s autom u znak negodovanja došao s ustaškom znamenjem na kamperici, na majicama i takav netko nema zabrane pristupa Srbu. Takvom nekome Srb ne izriče tu vrstu mjere. Rečeno nam je da policija nema zakonske osnove da nekoga tko bez odobrenja Općine kampira već četvrti-peti dan usred mjesta, ispred stare zgrade policije. Mokri, kad izađe, po javnoj površini, pušta pse da okolo po selu uznemiravaju životinje i ljude i istovremeno sve to radi suprotno zakonu. Policija se u ovom slučaju potrudila, ali tako da nije uslijedio rezultat. Sudovi ne vide razlog za to da se izrekne zabrana približavanja Srbu u izvanrednom postupku, ali vide razlog da zadrže dečke koji su dva puta zatrubili i jedanput uzviknuli i dobili za uzvrat ZDS. Dečkima od dvadesetak godina, iz pristojnih obitelji, koji nemaju nikakve veze ni s ustaškom ni s četničkom ideologijom. Baš nikakve. To što su popili, za to postoji postupak. Onoga koji širi mržnju, negira ratni zločin koji bi trebao bi trebao biti kažnjen… Taj može u istim majicama doći i na sud u Gospiću, sutkinji i predsjednici suda. Što se nas tiče, ne može. Ustaše u Srb ne mogu i neće. Naći ćemo načina kako neće, ovo je prvi korak”, rekao je Pupovac.

Novinari su pitali Pupovca kako misli da će se situacija razriješiti.

“Ja vam ne znam odgovor osim ovoga što sam maloprije rekao. Pročitao sam odredbe zakona koji bi mogao biti osnova za rješenje kada govorimo o boravku Keleminca u Srbu. Što se tiče ustaškog znamenja u Hrvatskoj, to je već dublji problem. Nije to problem samo ove koalicije, već bivših koalicija. Treba konačno smoći snage da se kaže što je to i koji je status toga u ovom društvu. Jedan od razloga zašto se okupljamo u Srbu je i taj. Antifašizam koji to dopušta, nije antifašizam u pravom smislu riječi. Želimo da nismo sami u toj priči, taj ustanak nije bila samo gola obrana života srpskog naroda na tom prostoru, taj ustanak je bio početak u kojem su slogu u oružanom bratstvu našli Dalmatinci i Ličani, Hrvati i Srbi i stvorili slobodan teritorij na bosanskoj i hrvatskoj strani koji je trajao do kraja rata, uz povremene njemačke i ustaške ofenzive. Ali je trajao. Tu slobodu nijedan antifašistički pokret ne zapostavlja. Dali smo zakonske smjernice, smjernice koje se tiču vrijednosti, čuju ih svi, uključujući i premijera”, odgovorio je Pupovac, prenosi N1.

Pupovac je rekao da je policija zatvorila pristup prema Srbu i da ne zna što to znači .”Sutra ne želim u Srbu vidjeti Keleminca, a ni toliku policiju”, rekao je.

A-HSP: Napale su nas dvije grupe Srba, neki su iz Beograda, uhićeno je osam osoba, zadržano pet

Najnovije

Još iz rubrike