18.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kolumbija pokreće snažan izvoz kanabisa: Predsjednik potpisao dekret kojim se ukida zabrana

Kolumbija pokreće snažan izvoz kanabisa: Predsjednik potpisao dekret kojim se ukida zabrana

Kolumbija je u petak dala zeleno svjetlo za izvoz sušenog cvijeta kanabisa za medicinske i industrijske svrhe.

Predsjednik Ivan Duque potpisao je dekret kojim se ukida zabrana izvoza osušenog cvijeta kanabisa, što je potez koji investitori smatraju presudnim.

Direktiva također omogućava proširenje prodaje lijekova na bazi kanabisa i pojednostavljuje regulatorne postupke, piše Euronews.

Iako je Kolumbija proglašena pionirom u reguliranju posjedovanja, proizvodnje, distribucije, komercijalizacije i izvoza sjemena, biljaka i tvari dobivenih iz kanabisa – poput ulja, krema i ekstrakata u medicinske svrhe – investitori se već dugo žale zbog, kako ga nazivaju, “krivudavog” postupka odobrenja za izvoz.

“To znači da Kolumbija može igrati veliku ulogu na međunarodnom tržištu”, rekao je Duque nakon potpisivanja uredbe, dodajući da će nova pravila omogućiti kolumbijskoj industriji kanabisa da se proširi na hranu i piće, kozmetiku i druge sektore.

Latinoamerički izvoz kanabisa mogao bi vrijediti 6 milijardi dolara, rekao je Duque.

“Ukidanjem zabrane izvoza suhog cvijeta pokrenut će se regulatorni postupak za koji se nadamo da će se izvoditi vrlo detaljno, prema najvišim međunarodnim standardima”, rekao je Juan Diego Alvarez, potpredsjednik regulatornih pitanja za proizvođača kanabisa Khiron, za Reuters, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike