17.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ministar Beroš o autobusu smrti: U vozilu je bilo i 15 maloljetnika,...

Ministar Beroš o autobusu smrti: U vozilu je bilo i 15 maloljetnika, jedna djevojčica je teže stradala

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je u nesreći bilo i djece. “U autobusu je bilo i 15 maloljetnika, jedna djevojčica je teže stradala. Ostali su zaprimljeni tu pod svim epidemiološkim pravilima”, kazao je Beroš.

“15 osoba je teško stradalo, troje je na operaciji. Ostali su u obradi, moguće je da i neki od njih zadobiju dijagnoze teških tjelesnih ozljeda”, dodao je Beroš.

Navodi kako je neozlijeđenima osiguran smještaj, hrana i sve što im je potrebno te da bi veleposlanik Republike Kosovo trebao stići na mjesto prometne nesreće vrlo brzo.

Dr. Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu kazala je da je u pružanju liječničke pomoći sudjelovalo osam timova hitne pomoći.

“U 6:23 smo dobili poziv s Centra 112, u 6:26 se krenulo na teren”, rekla je Grba Bujević. Djelatnici hitne medicinske pomoći bili su na mjestu prometne nesreće za vrlo kratko vrijeme i ozlijeđeni su se odrađivali po hitnosti, naglasila je.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice prim. Josip Samardžić rekao je da se radi o raznim ozljedama.

“Prvi pacijenti su počeli stizati samo vrlo brzo nakon nesreće. Osigurali smo prostor u kojemu se radila trijaža i smještaj bolesnika tako da su zadržane i epidemiološke mjere”, rekao je Samardžić.

Ozlijeđeni su hospitalizirani u promptno pripremljene prostore koji su hitno osposobljeni za ovu potrebu, a napravljeni su im i PCR testovi. Dvoje ozlijeđenih je u Jedinici intenzivnog liječenja, troje ozlijeđenih je već operirano.

“15 je teško ozlijeđenih. Imali smo tri operacije, a to ne isključuje mogućnost novih operacija. Svi su pacijenti zbrinjeni po pravilima”, kazao je Samardžić.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, oglasio se na Twitteru o tragičnoj nesreći kosovskog autobusa kod Slavonskog Broda.

“S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s ceste kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo 10 ljudi. U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje. Nadamo se da će se ozlijeđeni putnici oporaviti”, napisao je Plenković.

Dodao je da je zbog te strašne nesreće razgovarao s ministrima Davorom Božinovićem i Vilijem Berošom. “Ministar Beroš i ravnatelj civilne zaštite Trut krenuli su prema Slavonskom Brodu kako bi se upoznali sa svim okolnostima nesreće i pružanjem zdravstvene skrbi ozlijeđenim putnicima”, napisao je premijer.

U prometnoj nesreći na autocesti je, prema trenutno dostupnim informacijama, poginulo 10 osoba, dok ih je više od 40 prevezeno u bolnicu u Slavonskom Brodu.

Predsjednik Zoran Milanović na Facebooku je napisao: “Izražavam sućut obiteljima putnika koji su smrtno stradali u prometnoj nesreći koja se dogodila jutros kod Slavonskog Broda, suosjećam s vlastima i narodom Kosova u ovom tužnom trenutku za sve njih. Ozlijeđenim putnicima želim što brži oporavak”.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Twitteru je napisao da je razgovarao s kosovskim ministrom obrane i unutarnjih poslova kako bi razmjenjivali informacije te izrazio sućut poginulih.

“Razgovarao sam s kosovskim ministrom obrane Armend Mehaj i ministrom unutarnjih poslova Xhelal Svecla s kojim ćemo kontinuirano razmjenjivati dostupne informacije. Izražavam duboku sućut obiteljima poginulih u teškoj prometnoj nesreći koja se jutros dogodila kod Slavonskog Broda te brz oporavak ozlijeđenih. Hrvatska je u mislima s građanima Kosova”, napisao je na Twitteru Božinović, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike