10.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Stiže novi toplinski val, izdana upozorenja

Stiže novi toplinski val, izdana upozorenja

Nakon gotovo deset dana promjenjivog vremena, stiže nam novi toplinski val. Već danas temperature na nekim mjestima, primjerice u dolini Neretve, idu i do 35 stupnjeva. No prave vrućine u cijeloj zemlji tek slijede u danima pred nama.

Vikend i početak idućeg tjedna bit će u znaku pravog ljetnog vremena – uz čestu vrućinu i podosta sunčanih sati. Štoviše, pred nama je još jedan ovogodišnji toplinski val, a osim visoke temperature, nekima će neugodu barem do sredine novoga tjedna stvarati i južina. Pritom će već s utorkom rasti vjerojatnost za lokalne pljuskove, pogotovo na zapadu unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana, a jugo će duž većeg dijela obale postupno slabjeti. Naime, posvuda razmjerno vjetrovito bit će u nedjelju i ponedjeljak, zbog čega će i noći na Jadranu često biti vrlo tople te mnogima neugodne za spavanje. No, u subotu još većinom slab vjetar te mirno ili tek malo valovito more, prognoza je koju je za HRT pripremila Tanja Renko iz DHMZ-a.

Dodala je kako će velikim vrućinama odolijevati samo gorski krajevi te da će osim iznadprosječne topline nekima smetati i južina te sparina.

Danas će do kraja dana u cijeloj zemlji biti pretežno sunčano. Vjetar Vjetar slab, uglavnom jugoistočni. Vruće će do kraja dana biti i središnjoj Hrvatskoj, uz također obilje sunčanih sati te uglavnom slab vjetar južnih smjerova. Prolazno će biti male i umjerene naoblake.

Prevladavajuće sunčano vrijeme i u gorju i na sjevernom Jadranu. Kako će noć biti uglavnom bez vjetra, po svježim je gorskim kotlinama moguća magla. Duž obale i na otocima slab vjetar s mora, a navečer će duž zapadne obale Istre zapuhati jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici između 26 i 30 °C, a na sjevernom Jadranu i do 32 °C.

U Dalmaciji se nastavlja pravo ljetno vrijeme – obilje sunca i temperatura zraka primjerena dobu godine. Nakon mjestimičnog burina, danju slab vjetar s mora. Osim ponegdje u unutrašnjosti do kraja dana će biti vruće.

I na krajnjem jugu Hrvatske idealni uvjeti za sve ljetne aktivnosti, no uz oprez pri izlaganju suncu koje treba izbjegavati do 17 sati. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 30 i 35 °C, koliko će biti ponegdje u dolini Neretve.

Idući će dani biti još topliji, a od ponedjeljka su izdana i upozorenja za toplinske valove.

Osim dnevnih vrućina koje će biti sve izraženije od nedjelje, na Jadranu će posebno porasti noćna i jutarnja temperatura jer će zapuhati jugo. Početkom novog tjedna u mnogim se mjestima temperatura noću neće spuštati ispod 25 °C. Bit će barem djelomice sunčano te razmjerno vjetrovito sve do utorka, kada će se povećati vjerojatnost za neverine, posebice na sjeveru.

I na kopnu pokoji pljusak, većinom poslijepodne, i to češće u utorak na zapadu. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadnjak, a s pritjecanjem sve toplijeg zraka pred nama je još jedan toplinski val.

I RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić za dane pred nama najavljuje neugodne vrućine.

Kreće nam izražena vrućina, a porasti će od nedjelje i noćna temperatura pa će mnogi teško spavati. Bit će to vrijeme po južini pa neće biti posve stabilno. Tako uz povremeni višak oblaka može biti kojeg kraćeg popodnevnog pljuska, uglavnom u zapadnim područjima, a najčešće u utorak.

Sve neugodnije od nedjelje i na Jadranu, ne samo zbog visokih temperatura, već i zbog umjerenog i jakog na udare u nedjelju i ponedjeljak moguće i olujnog juga. Malo mirnije od utorka. Mala mogućnost za kraći pljusak, gotovo svakodnevno, postoji na sjevernom dijelu, osobito u utorak kad može biti i neverina. Temperature iznad prosjeka, a iako će se na južini činiti malo manje vruće, problem će predstavljati vrlo tople i tropske noći, kada se temperatura ponegdje neće spuštati ispod 25 °C, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike