15.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Utapljanje je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća. Stručnjak...

Utapljanje je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća. Stručnjak otkriva ključne greške koje radi plivači

Samo u prošloj godini na hrvatskim jezerima, rijekama ali i na moru utopilo se gotovo 90 osoba, statistički svaki četvrti dan netko je smrtno stradao na vodi.

Mikić je o tome razgovarao s Ivanom Uravićem iz Hrvatskog crvenog križa. Otkrio je koje ključne greške rade plivači na rijekama i jezerima.

“Najčešće greške su u procjenjivanju svojih sposobnosti i ne slušanju naših savjeta”, rekao je Uravić i ponovio kako se prije plivanja ne bi trebalo konzumirati velike obroke i velike količine alkohola.

“Nakon toga, po vrućini nije pametno odmah skočiti u more”, napomenuo je.

Uravić kaže da je na području Primorsko-goranske županije ove sezone za sada bilo 15-ak intervencija. “Nije puno, što su jako dobri pokazatelji. Uglavnom su to bile lakše ozljede, uganuća, opća slabost, porezotine i tako. Nadamo se da će tako i ostati, malo mirnije nego inače”, rekao je.

Prije tjedan dana imali smo turiste koji su se na pučinu uputili sa luftmadracima, Mikića je zanimalo koliko to zna biti opasno.

“Svake godine se ponavlja ta situacija. To je vrlo opasna situacija. Ako već idemo na ta neka napuhavajuća, plutajuća sredstva trebalo bi birati dane kad je mirno more, kad nema valova, kad nema vjetrova, a ako se već izlazi, biti negdje u blizini plaže i sigurnog izlaza. I naravno birati kupališta gdje su spasioci da možemo pomoći u slučaju neke nevolje”, rekao je Uravić.

Onima koji za kupanje odabiru rijeke također poručuje da odabiru uređena kupališta koja su pod nadzorom spasioca.

Inače, utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, a u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća, te jedan od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike