8.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u...

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

Dosad smo znali da su muškarci prvaci Europe, jučer je Eurostat objavio da smo najgori kad se gledaju i muškarci i žene. Dakle 65% ljudi u Hrvatskoj je debelo. I navikli smo već biti najgori, ili među najgorima kad dođu Eurostatove tablice.

Tako je i kad je u pitanju BDP po glavi stanovnika, nezaposleni mladi, siromaštvo i razne druge stvari, ali to su stvari za koje su krive loše politike, slaba ekonomija, i neke druge okolnosti.

Za ovu titulu najvećih škembi u Europi krivi smo si sami. Kriv je špek, krivo je meso kojeg jedemo kao da radimo u polju, kriv je kruh uz svaki obrok pa i uz tjesteninu i krumpire, krivi su čokolada i gomile keksa, friganje u ulju, krivo je par velikih piva svaki dan. Krivo je to što jedemo manje ribe nego gotovo svi Europljani.

Dakle, po indeksu tjelesne mase, masivni kao mi su samo na Malti. Drugi su Mađari i Česi, i nigdje drugdje broj ne prelazi 60%. Najbolju liniju, drže Talijani i Francuzi. Jedino je tamo manje od polovine debelih. Vidite, dobro stoji Beneluks i Skandinavija.

I samo još nešto: Ovo je 5 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj. Infarkt, moždani udar, rak pluća, dijabetes i hipertenzija. 4 od 5 ovih bolesti uzrokuje debljina. Odnosno debljina je velik čimbenik rizika.

Moglo se danas snimiti liječnika koji po milijunti put upozorio na to da debljina uzrokuje bolest, moglo se snimiti i nutricionista, koji bi rastumačio da uz pečeno meso i pečene krumpire ne ide kruh, ali radije su pitali vas što vi kažete na to da smo prvaci u debljini.

Maja iz Varaždina je rekla:

“Zato što su nesretni pa jedu.”

Andrej iz Zagreba je komentirao:

“Jedemo dosta suhomesnatih proizvoda, sjedimo, ne krećemo se, brza hrana.”

“Možda loše navike. Možda nije do toga da toliko jedemo nego da se ne krećemo”, ponudila je odgovor Tereza iz Zagreba.

“Pa što mislite da sam ja debela1? Pa nisu. Zavisi kako tko. Nitko se ne drži onog pravila umjerenost u jelu i piću”, kazala je Ana iz Velike Gorice.

Znači, ona pazi na sve?

“Pa pazim, ja jedem da bih živjela, a ne živim da bih jela.”

Ljubica koja kaže da je iz Slavonije, na pitanje tko više jede, posebno špek ili kobasice, kazala je:

“Pa naravno mi žene. Mi smo uvijek za kobasice i špek.”

“Mislim da je stvar države da regulira, kako po školama pa nadalje. Više vježbe i aktivnosti i to će biti okej”, komentirao je Mladen iz Zagreba, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike