Kriptovalutama možete plaćati čak i režije, njihovo korištenje sve je češće

Foto: Unsplash

Iako kriptovalute postoje samo kao brojčani iznosi na vašem kriptovalutnom računu, mogu se zamijeniti za kune u više od sedamdeset mjenjačnica u Hrvatskoj. Djelatnica mjenjačnice izdat će vam račun s kodom. Mobilnom aplikacijom za kriptovalute skenira se kod i uplaćuje potreban iznos u kriptovaluti. Nakon potvrđene transakcije od djelatnice dobijete protuvrijednost u kunama.

Na dan nastanka ovog teksta, vrijednost jednog bitcoina iznosila je 206 tisuća kuna tako da je, da bi dobio dvjesta kuna u mjenjačnici, novinar Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina zamijenio 0.00098 bitcoina.

Antun Lucić radi u tvrtki Electrocoin koja posebnom aplikacijom omogućava i plaćanje kriptovalutama izravno kod trgovaca.

Mi smo tu u ulozi mjenjačnice i posrednika. Mi kupujemo kriptovalutu od kupca, pretvaramo ju u kunu i kune uplaćujemo trgovcu. Imamo benzinske na kojima možete auto natočiti, ali i različiti web shopovi, hoteli gdje možete rezervacije i smještaj platiti, različite trgovine, muzeji, objašnjava.

Kriptovalutom na primjer možete čak i platiti piće na štandu u Art parku u zagrebačkom parku Ribnjak. Odaberete kriptovalutu kojom želite platiti, konobarica vam izda poseban račun s kodom koji skenirate svojom mobilnom aplikacijom za kriptovalute, pa potvrdite uplatu traženog iznosa i evo vašeg naručenog pića. U Svetoj Nedelji kriptovalutama možete platiti i neke režije.

Mi smo uveli jedan konverter putem aplikacije kojom vi možete primjerice platiti komunalnu naknadu, ispričao je gradonačelnik Dario Zurovac.

Većina kriptovalutama trguje kao i s dionicama jer se na rastu njihove vrijednosti može dobro zaraditi. Zato su i Narodna banka i Hanfa objavili upozorenja građanima kako je to vrlo rizičan posao.

Nemaju nikakvu zaštitu potrošača, to znači da u slučaju nekakvih gubitaka se nemaju kome obratiti i nitko vam ne mora objasniti u kakve rizike ulazite, zaključio je Ante Žigman iz Hanfe.

Procjenjuje se da bi ove godine promet trgovanja kriptovalutama u Hrvatskoj mogao premašiti iznose kojima se trguje na zagrebačkoj burzi dionica, piše Dnevnik.hr

Share This Article