18 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Dodik prijeti odcjepljenjem nakon Inzkove odluke o kaznama za negiranja genocida: Ovo...

Dodik prijeti odcjepljenjem nakon Inzkove odluke o kaznama za negiranja genocida: Ovo je zakucan čavao u mrtvački kovčeg BiH

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hecegovine, ponovo je negirao genocid i pravomoćne presude međunarodnih i bh. sudova. Održao je konferenciju za novinare odmah nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Dodik je ponovno zaprijetio odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, piše N1.

“Srbi ovo nikada ne smiju prihvatiti. Ovo je zakucan čavao u mrtvački kovčeg BiH. Nakon ovoga BiH ne može funkcionirati. RS mora dati institucionalni odgovor. Sazvat ćemo sjednicu NSRS-a. Nameću se zakoni Srbima koji nemaju pravni odnos ni temelj u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nameće nam se visoki predstavnik koji nema podršku Vijeća sigurnosti. Mislim da RS nema druge opcije nego da krene u proces disolucije”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da on “kao dužnostnik RS-a to ne smije i neće dozvoliti”.

“Genocid se nije dogodio i to je trajna ocjena svih nas. Nećemo pokleknuti pred odlukama koje dolaze od visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Podsjetmo, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u petak je nametnuo izmjene kaznenog zakona te zemlje kojima se zabranjuje i zatvorom sankcionira nijekanje ratnih zločina, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Novoproglašenim Zakonom o izmjenama Kaznenog zakona BiH ubuduće će kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine prijetiti svima koji javno potaknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili pripadnika neke skupine s obzirom na njihovu rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost a jednom od izmjena izrijekom je propisano kažnjavanje onih koji niječu ratne zločine, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike