Nobilo o Mamićevom podmirenju duga: Nitko ne plaća toliko bez svrhe

Odbjegli Zdravko Mamić državi je namirio 52 milijuna kuna na što ga je obvezala pravomoćna presuda osječkog Županijskog suda za izvlačenje novca iz Dinama, nakon sporazuma koje je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sklopilo s njegovom suprugom.

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je zašto je Mamić sada uplatio dug.

“Teško mi je to znati, ne pratim ja toliko detaljno Mamića, nije moj klijent. Ali je neka logika da nitko ne plaća toliko bez svrhe, svrhu ima. Sad, koja je svrha, teško mi je reći”, rekao je Nobilo.

Kaže da je ta uplata izvršenje dijela presude.

“Postoji još onaj drugi dio te presude, a to je zatvor, koji nije izvršen. Međutim, predmet je na Ustavnom sudu. Je li uplaćeno kako bi Ustavni sud lakše ukinuo pravomoćnu presudu? U mnogim zemljama Zapada takve stvari se i rješavaju tako da se napravi sporazum s onim tko se nađe u takvom financijskom prekršaju i jednostavno se plati državi ono što se ima platiti i još neki kazneni porez i više-manje je sve riješeno”, kaže Nobilo i ponavlja da u zapadnim zemljama ima praksi da se rade sporazumi, da se plati šteta i da se onda ne procesuira te ljude.

“Mi imamo drugu pravnu praksu. U kojem smislu je ovo napravljeno i zašto – ne znam”, rekao je Nobilo za Index.

Nobilo navodi da Mamić ne može biti oslobođen.

“On je tu pravomoćno osuđen. U toj pravomoćnoj presudi kaže se da je kriv – određuje mu se zatvor i određuje se da ima platiti Republici Hrvatskoj određen dio. On je ispunio dio te presude, ali nije ispunio ono što se tiče zatvora. Ako Ustavni sud ne ukine tu pravomoćnu presudu, taj zatvor i dalje se mora izvršiti, uplata ne znači ništa”, zaključio je Nobilo, piše N1.

Share This Article