29.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nemojte dirati ove životinjske vrste, kazne su izuzetno visoke

Nemojte dirati ove životinjske vrste, kazne su izuzetno visoke

Zoološki vrt grada Zagreba upozorio je građane da ne uzimaju iz prirode čančare. Riječ je o kornjačama koje su u Hrvatskoj strogo zaštićene, prenosi N1.

“Molimo vas da čančare ne uzimate iz prirode!

Te su kornjače u Hrvatskoj strogo zaštićene. Zabranjeno ih je, dakle, uzimati za ljubimce, ili iz bilo kojeg drugog razloga osim ako životinja nije ozlijeđena.

Ove su dvije čančare u naše oporavilište za divlje životinje stigle zbog sumnje ljudi da im je potrebna pomoć. Prva je prije desetak dana dovezena s mora, a druga je pronađena u Gajnicama.

Veterinari su utvrdili da su obje čančare dobro i sada planiraju njihov povratak u prirodu”, objavili su iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Čančare su, među ostalima, na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta u Hrvatskoj. Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, za diranje konkretno ove može se dobiti i do 4000 kuna kazne, ovisno o tome o kojoj je protuzakonitoj radnji riječ.

Zaštićene vrste kornjača u Hrvatskoj su i barska, riječna kornjača, sedmopruga usminjača, glavata i golema želva. Kazne za nedopuštene radnje prema zaštićenim vrstama izuzetno su visoke, a neke iznose i desetke tisuća kuna.

Za neke morske vrste, poput sredozemne medvjedice, se penju i do vrtoglavih 100.000 kuna. Zaštićene su i razne vrste ptica. Jedne od njih su tankokljuni pozviždač za kojeg je odšteta u rasponu do 60.000, a za droplje i pješčarke do 40.000 kuna.

“Visina naknade štete prouzročene drugim radnjama u odnosu na posebno zaštićene životinjske vrste iz članka 2. ovoga Pravilnika (ozljeđivanjem, rastjerivanjem, proganjanjem, hvatanjem i držanjem) kao i uništavanjem odnosno oštećivanjem njihovih razvojnih oblika (jaja, ličinki, mladunčadi) i njihovih gnijezda, legla ili staništa, utvrđuje se postotkom iznosa predviđenog za pojedinu životinjsku vrstu u članku 2. ovoga Pravilnika, i to u rasponu od 20% do 80%, imajući u vidu vrstu radnje, stupanj oštećenja i značenje zaštićene životinjske vrste”, navodi se u Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama.

Najnovije

Još iz rubrike