21 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Hrvatski piloti uskoro će biti spremni za letove helikopterima Black Hawk

Hrvatski piloti uskoro će biti spremni za letove helikopterima Black Hawk

U tvornici Sikorsky u američkoj saveznoj državi Connecticut u punom su jeku radovi na prva dva helikoptera Black Hawk. Oni bi u Hrvatsku trebali stići sljedeće godine. Nakon obilaska tvornice, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj u Minnesoti su posjetili i hrvatske pilote koji su na dodatnoj obuci.

U zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde Minnesote ministra obrane Maria Banožića i načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja dočekala su dvojica hrvatskih pilota. Iako su iskusni, proces pripreme za upravljanje helikopterom Black Hawk opisuju kao kompleksan.

– Iznimno veliki tehnološki skok je ovo za nas. Nove mogućnosti koje ćemo imati s ovim helikopterom u vidu full auto pilota koji nam pomaže u vrlo složenim meteo uvjetima, let noću ili let iznad nepreglednih teritorija, kazao je pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– Prilagodba samog sustava će trajati neko vrijeme, ali sposobnosti koje ćemo dobiti sa ovim helikopterom su jednostavno nezamislive i ovim trenutkom pozivam sve mlade generacije da dobivamo sredstvo nezamislivih mogućnosti i neka im to bude jedan izazov da se prijave za vojnog zvanje pilota HRZ-a, dodao je drugi pilot.

Završna obuka pilota dio je složenog projekta koji traži i poseban hangar, te osposobljavanje zrakoplovnih tehničara za održavanje helikoptera.

– Naravno da se spremamo za taj trenutak s obzirom na to da smo do sada imali istočnu tehnologiju koja je puno skromnija u odnosu na ovo što ćemo sada dobiti s Black Hawkom i naravno da mi trebamo pripremati ljude i to intenzivno radimo upravo u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Dva helikoptera američka su donacija, dok još dva kupuje Hrvatska. Modernizacija zrakoplovstva važna je zbog nacionalne sigurnosti, ali i odgovornosti koju Hrvatska dijeli sa saveznicima kao članica NATO-a.

– Dobit ćemo vjerojatno najmoderniji helikopter za transport i za određene specijalne zadaće. Nakon što dođemo do razine pune operativne sposobnosti, za što treba par godina, onda ćemo moći te helikoptere koristiti u zajedničkim operacijama, rekao je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera.

Sljedeći tjedan hrvatski piloti u Minnesoti započet će završni tečaj za titulu probnih pilota helikoptera UH 60 M. Nakon toga bit će spremni za letove helikopterima Black Hawk nebom iznad Hrvatske, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike