25.1 C
Zagreb
Naslovnica Sport Hrvatske rukometašice snažno uz Norvežanke, kažnjene jer su odbile igrati u bikiniju:...

Hrvatske rukometašice snažno uz Norvežanke, kažnjene jer su odbile igrati u bikiniju: Odakle ideja tjerati ih na to!?

Nisu htjele nositi bikini, pa su morale platiti 1500 eura. Na Europskom prvenstvu u Varni norveške reprezentativke pobunile su se protiv seksističkih dresova.

Zašto točno imaju takva pravila, ne znaju niti u Međunarodnom rukometnom savezu, ali nakon burne reakcije javnosti najavljuju promjene u dress codeu.

Da ne budu u bikiniju, Norvežanke su na prvenstvu u Varni nosile hlačice i zato ih je Europska rukometna federacija kaznila s 1500 eura.

“Mislim da žele isprovocirati to da se omogući izbor, da se omogući da igračice, čelnici ili određene institucije odluče koji bi to bio playing kit odnosno uniforma u kojoj bi se igralo”, kaže izbornica ženske reprezentacije rukometa na pijesku Iva Kanjugović.

Skandinavske reprezentativke smatraju da su ovakve uniforme seksualizacija sportašica, a s njima se slaže i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora.

“One imaju takve kostime koje ne žele prihvatiti. Moglo bi se reći da je seksistički pristup uopće da im padne na pamet da ih obuku u takve dresove”, kaže dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden.

Norveška je o ovome razgovarala još u travnju na sastanku s Međunarodnom rukometnom federacijom, međutim tada dogovor nije postignut.

Međunarodni rukometni savez ne zna zašto su takva pravila, a nakon velikog interesa javnosti najavio je promjene u dress codeu.

“Onaj koji podupire kompletni sport, nesrazmjerno ulaže u ženske klubove, spram muških klubova, da se tu za muški rezultat daje iz javnog novca nesrazmjerno puno više nego što se daje ženskom sportu”, kaže direktorica RK Lokomotive Klaudija Bubalo.

Zato se i slabije razvija, a plaće su manje.

“U svijetu ženski i muški poslovi nisu na jednakom nivou, tako je i u sportu, a ista su odricanja, kroz isti ciklus i priprema i odricanja i problema, ozljeda prolaze žene u odnosu na muške kolege”, kaže bivša rukometašica Maida Arslangić.

Srećom pa će norveškim rukometašicama bikini kazne platiti nacionalni savez, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike