25.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Govor mržnje: Pet osoba uhićeno jer su objavili knjige o ovcama koje...

Govor mržnje: Pet osoba uhićeno jer su objavili knjige o ovcama koje pokušavaju zadržati vukove

Pet članova sindikata iz Hong Konga koji stoje iza dječjih knjiga o ovcama koje pokušavaju zadržati vukove iz svog sela uhićeno je zbog pobune.

Uhićenja su najnovija akcija protiv prodemokratskih aktivista otkako su prije dvije godine u Hong Kongu počeli izbijati nasilni prosvjedi.

Policija je u četvrtak priopćila kako su se dvoje muškaraca i tri žene u dobi između 25 i 28 godina “urotili kako bi objavljivali, distribuirali, izlagali ili kopirali informacije koje bi dovele do pobune”, piše The Guardian.

Skupina je pokušavala potaknuti “mržnju u javnosti, a posebno male djece” prema vladi i pravosuđu Hong Konga te poticati na nasilje i nezakonite radnje “, rekla je policija u svojoj izjavi.

Pet uhićenih ljudi bili su članovi sindikata, a njihova novčana sredstva zamrznuta su prema novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula Hong Kongu prošle godine.

Policijski izvor rekao je za AFP da su uhićeni muškarci i žene članovi unije hongkonških logopeda. Posljednjih mjeseci sindikat je objavio tri ilustrirane e-knjige koje djeci pokušavaju objasniti hongkonški demokratski pokret. Pristalice demokracije prikazane su kao ovce koje žive u selu okruženom vukovima.

Sedicija je zakon iz kolonijalnog doba koji se do prošle godine nije koristio od predaje Hong Konga 1997. Kini. Za prvi prekršaj predviđena je do dvije godine zatvora. Policija i tužitelji sada ga redovito koriste zajedno sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti kako bi umanjili politički govor i stavove, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike