12.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Astronomi napokon riješili misterij ogromnog svemirskog tijela promjera 100 kilometara koje se...

Astronomi napokon riješili misterij ogromnog svemirskog tijela promjera 100 kilometara koje se približava Suncu

Svemirsko tijelo promjera 100 kilometara koje se se približava unutarnjem dijelu Sunčevog sustava, dosad je predstavljalo svojevrsnu zagonetku za astronome, no nedavno su znanstvenici uspjeli uočiti promjene u ponašanju tog svemirskog objekta koje su otkrile njegovu pravu narav. Obzirom da je objekt počeo puštati rep iza sebe, postalo je jasno da je riječ o ogromnom kometu.

Gigantski komet sad je dobio i službeni naziv, uobičajeno kompliciran i nezvučan – C/2014 UN271, a riječ je o vjerojatno najvećem kometu dosad otkrivenom.

Kao što njegov naziv i sugerira, UN271 je prvi put uočen 2014. godine, no tek u lipnju ove godine je identificiran pregledom starih podataka. Obzirom da se ranije nalazio vrlo daleko, otkrivanje tog kometa nije bilo jednostavno. Trenutno je nešto vidljiviji, a kako se približava Suncu, postat će još vidljiviji.

Proteklog ljeta, taj se komet nalazio na 29 astronomskih jedinica (AJ, odnosno oznaka za udaljenost Zemlje od Sunca) od nas. To je značilo da se tad objekt nalazio ugrubo negdje na razini orbite planeta Neptuna. Najnoviji podaci sad pokazuju da je komet razvio rep iza sebe i da se nalazi na 19 AJ od nas.

Daljnja promatranja UN271 otkrila su odrediti i njegovu orbitu oko Sunca, a riječ je o vrlo neobičnoj orbiti, koja taj komet nosi i do 40.000 AJ udaljenosti od Zemlje. Drugim riječima rečeno, UN271 kad dosegne najdalju točku svoje orbite oko Sunca, od Zemlje je udaljen preko šest bilijuna kilometara ili 0,63 svjetlosne godine. To je daleko izvan Sunčevog sustava i ravno u sredini Oortovog oblaka.

Astronomi vjeruju da je taj objekt relikt iz vremena formiranja Sunčevog sustava, a kad se nešto izbaci iz orbite u Oortovom oblaku, onda postaje zapravo komet.

C/2014 UN271 će se nastaviti približavati Suncu sve do 2031. godine, kad će dosegnuti udaljenost od 10,9 AJ od Sunca, odnosno kad će dosegnuti područje orbite planeta Saturna. Njegov rep tad će biti i puno vidljiviji, ali i dalje nedovoljno sjajan da ga se može vidjeti golim okom. No, posve je sigurno da će jako puno zemaljskih teleskopa biti fiksirano upravo na taj komet tijekom njegovog približavanja Suncu, jer to je događaj koji se neće ponoviti još stotinama tisuća godina, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike