Tehnologija na Olimpijskim igrama: Bedževi umjesto posjetnica ili rukovanja te posebni uređaji za zaštitu od toplinskog udara

Foto: Alibaba Group

Olimpijske igre u Tokiju bit će zapamćene po mnogočemu. Uz to što se održavaju godinu dana kasnije, bez gledatelja i uz posebne epidemiološke mjere, obilježit će ih i posebna tehnologija koja će se koristiti.

Tako su organizatori Olimpijskih igara u suradnji s Alibaba Groupom osigurali posebne bedževe za medijske profesionalce koji će izvještavati iz Tokija.

Alibaba Digital Cloud bedževi trebali bi olakšati održavanje propisane distance te zamijeniti rukovanje i razmjenu posjetnica tijekom upoznavanja. Naime, kako su istaknuli tijekom predstavljanja ovaj “nosivi alat omogućit će interakciju na siguran, učinkovit i zabavan način”.

Pojasnili su kako se bedževi mogu koristiti kao digitalna posjetnica jer je dovoljno bedžem dotaknuti drugi bedž kako bi razmijenili podatke, dodali drugu osobu na listu prijatelja te vidjeli nečije podatke kao što su broj novih prijatelja koje je taj dan stekao ili broj koraka koje je napravio.

Bedževi su osmišljeni kako bi se nosili na odjeći ili akreditacijama, a u kombinaciji s Cloud Pin aplikacijom, nositelji će moći zanimljive podatke podijeliti i na društvenim mrežama.

Nisu samo mediji pod posebnim povećalom tijekom Olimpijskih igara. I osoblje koje će raditi na osiguranju i organizaciji dobilo je posebne uređaje koji će kontrolirati njihovo fizičko stanje te ih upozoravati ukoliko im prijeti toplotni udar.

Naime, temperature u Tokiju tijekom ljeta mogu biti izuzetno visoke, a osoblje u organizaciji Olimpijskih igara provest će prilično vremena na otvorenom. Stoga je za njih osmišljen poseban uređaj koji izgleda poput slušnog aparata i koji se stavlja u uho te mjeri temperaturu tijela i broj otkucaja srca u stvarnom vremenu. Podaci se potom, putem pametnog telefona, učitavaju u oblak gdje algoritam procjenjuje je li netko od nositelja u riziku od pregrijavanja i toplotnog udara.

Ako algoritam prepozna rizik, nositelj će biti upozoren alarmom te će mu se na pametnom telefonu pojaviti savjeti što učiniti (popiti vode, skloniti se u hlad i slično).

Organizatori se nadaju da će ovakvim digitalnim tehnološkim rješenjima spriječiti neželjene događaje te istovremeno zaštititi dobrovoljce koji će biti zaduženi za organizaciju Igara na terenu, prenosi Dnevnik.hr

Share This Article