12.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Policija upozorava na veliki problem tijekom sezone i putovanja: Na scenu stupa...

Policija upozorava na veliki problem tijekom sezone i putovanja: Na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost…

Tri krađe novčanika i novca od turista zabilježene su u ponedjeljak u Zadru. Policija zato upozorava na džepne krađe koje su tijekom sezone češće nego u ostatku godine.

Na džepare se obično može naići na javnim mjestima na kojima kola veći broj građana – tržnicama, trgovima, turističkim atrakcijama i najfrekventnijim gradskim ulicama.

Kradljivci obično operiraju u paru, a ponekad ih je više od dvoje.

Kradu tako da jedan od njih najprije žrtvi odvrate pozornost guranjem, naguravanjem ili verbalnim kontaktom, primjerice postavljanjem pitanja, a drugi iz stražnjih džepova ili torbica vadi novčanik.

”Iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik”, ističu iz policije.

Kako se onda osigurati da ne ostanete bez novčanika? Torbu sa stvarima, za početak, ne smije se nositi na leđima ili na boku, već na prsima. Ako je moguće, prekrižite i ruke preko torbe. Novčanik nikada nemojte nositi u stražnjem džepu, već u prednjem.

A ako se krađa ipak dogodi, dobro je upamtiti izgled kradljiva ili uočljive detalje te sve prijaviti policiji, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike