5.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Mrčela: Država generira puno nepotrebnih postupaka

Mrčela: Država generira puno nepotrebnih postupaka

O stanju u pravosuđu i izboru novog predsjednika Vrhovnog suda vršitelj dužnosti predsjednika Marin Mrčela govorio je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Novo izvješće Europske komisije o vladavini prava i nije pohvalno za naše pravosuđe.

Apostrofira se među ostalim problem imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i u tom kontekstu omalovažavanje sudaca, zatim općenito loša percepcija sudstva, dugotrajnost postupaka, veliki broj neriješenih predmeta. Loša je percepcija hrvatskog pravosuđa. Do kada će to biti tako?

– Mi imamo neke pokazatelje, a i Europska komisija ih je uočila da ide na bolje, međutim, to još uvijek nije zadovoljavajuće. Morat ćemo napraviti nove stvari. Najveći je problem dugotrajnost postupaka. Znamo što tu treba napraviti, ističe Marin Mrčela u središnjem Dnevniku HTV-a.

Što se tiče dugotrajnosti postupaka, istaknuto je da odvjetnici odugovlače postupke, a problem je i u resursima.

– Zakonska regulativa, svaki postupak mora biti proveden na određeni način. Postoje predmeti koji su opširni i složeni, njih treba riješiti. Postoji i nešto što se zove “objesno parničenje”, a to je da se generiraju postupci koji nisu potrebni, dodaje Mrčela ističući da se radi o radnim sporovima.

– Imate mnogo predmeta koje generira država. Zato što ne žele postupiti po odluci Vrhovnog suda RH i isplatiti 6% plaća zaposlenicima. Tamo gdje je država vlasnik, poput škola ili bolnica. Onda radnici tuže. Takvih predmeta ne bi trebalo biti jer se zna da tih 6% treba biti isplaćeno, dodaje, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike