25 C
Zagreb
Naslovnica Sport Ivan Ljubičić okrenuo novo poglavlje poslije uspješne igračke karijere, na Lošinju otvara...

Ivan Ljubičić okrenuo novo poglavlje poslije uspješne igračke karijere, na Lošinju otvara tenisku akademiju

Mislim da je ovo posljednji komadić slagalice koji je nedostajao u mojem projektu pomoći mladim i profesionalnim igračima. Oni na jednom mjestu mogu imati sve što im je potrebno da bi napredovali – kaže Ljubičić

Ivan Ljubičić okrenuo je još jedno novo poglavlje poslije uspješne igračke karijere. Trener Rogera Federera te vlasnik i prvi čovjek agencije »LJ Sports Group« na otoku Lošinju pokreće tenisku akademiju u suradnji s tvrtkom Lošinj Hotels & Villas.

– Mislim da je to posljednji komadić slagalice koji je nedostajao u mojem projektu pomoći mladim i profesionalnim igračima, koji na jednom mjestu mogu imati sve što im je potrebno da bi napredovali.

Glavni je cilj tog projekta prilika igračima da imaju na jednom mjestu sve što im je nužno da bi postali bolji. Razmišljajući o otoku, mirnom Lošinju, mogu se koncentrirati na trening, na život i odlaziti i natjecati se, a zatim se vraćati na bazu.

Siguran sam da mladi igrači i igračice, a na njih smo fokusirani, mogu iskoristiti mjesto i terene, ali i naše trenere jer moj je cilj okupiti najbolje moguće stručnjake, trenere, kondicijske i mentalne trenere, fizioterapeute…

Želim iskoristiti tehnologiju, sve ono što sam naučio kao igrač kako bi mladi i profesionalci bili najbolji što mogu biti. Ne mogu svi biti prvi, deseti ili stoti, ali mogu izvući maksimum – kaže Ivan Ljubičić.

Akademija raspolaže s 9 zemljanih i tri terena s tvrdom podlogom, teretanom… Otok čuven po ljekovitom mediteranskom zraku treba postati teniska meka.

– Imamo savršene partnere u tvrtki Lošinj Hotels & Villas, najbolje moguće, koji su prepoznali našu ambiciju. Sam otok ima 250 do 300 sunčanih dana godišnje, ali u svakom slučaju, imamo i zatvoreni teren, ako je nužno.

Sam Lošinj ima tenisku tradiciju dužu od sto godina. Poznat je po zdravstvenom turizmu, poznat je po zraku koji pomaže ljudima koji pate od astme. Kombinirajući sport i zdravlje, pronašli smo idealnu kombinaciju.

Mislim da donosimo jednu drugačiju akademiju. Igrao sam na vrhunskoj razini. Mogu vidjeti tenis iz dvaju važnih kutova i to svoje iskustvo želim podijeliti sa svojim igračima, znam što osjećaju – dodaje Ljubičić.

Treneri Luka Kutanjac, Luka Cvjetković, braća Vilim i Mario Višak, Mate Delić i Darko Klaić vodit će brigu o igračima, a Dalibor Širola, nekadašnji Ljubičićev kondicijski trener, koji je godinama radio kod Riccarda Piattija, bit će između ostalih zadužen za rad na spremi polaznika akademije.

– S nekima sam ranije surađivao, ali više ima novih.

Ivan dobro zna koliko je važan rad s mladima. Imao je samo rekete, talent i veliku volju, otisnuvši se u Italiju. U kampu ga je uočio Riccardo Piatti i odveo do svjetskog vrha.

– Ono što sam doživio u Italiji priželjkujem svakom klincu. Nisam od onih koji tvrde da sam najbolji, ali dat ću sve od sebe da klincima, ali i profesionalcima, zajedno sa svojim suradnicima, ponudim uvjete da iz sebe izvuku maksimum.

Godinu dana tinja ideja o akademiji u Malom Lošinju. Posljednjih dana konture nečeg novog postale su vidljive. Dovršena su tri betonska terena, na kojima se Donna Vekić pripremala za Olimpijske igre.

– Donna je prva koja je koristila terene, koji će se na zimu pokriti balonom. Poslije ljeta kreće i izgradnja zatvorenog terena. Inače, prošlog smo ljeta počeli razgovarati o akademiji. Nagovarao sam sam sebe da je to smjer, ono što želim, od čega će svi imati koristi.

Sada smo napravili dva tjedna probne faze, dvije skupine od pet-šest klinaca, koje smo mi pozvali. Akadamija će službeno otvoriti vrata početkom rujna.

Najbliža zrakoplovna luka je ona riječka, na sto kilometara razdaljine. Ima i Lošinj svoju zračnu luku.

– Lošinjska je zračna luka za male zrakoplove. Postoji plan i želja da se proširi kako ne bi bila samo za slijetanje zrakoplova s propelerima. Mnogi kažu da im vožnja trajektom malo razbije put, ali na kraju dolaze u – raj.

Zna o tome nešto i švicarska teniska legenda Roger Federer. Mali Lošinj će ostati upisan kao prvo mjesto u Hrvatskoj koji je posjetio. A trebala je to biti dobro čuvana tajna.

– Roger se došao odmoriti u Hrvatsku…

– Super je stvar što se po Hrvatskoj otvaraju akademije. S njegovim imenom, znanjem i poznanstvima, to može fantastično funkcionirati. Lošinj je prekrasno mjesto. Svaka je akademija dobrodošla, a pogotovo na takvim mjestima.

Super. Stvarno mi je drago zbog Ivana i želim mu da to profunkcionira – ocjenjuje Goran Ivanišević, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike