19.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Banožić i Hranj u američkoj tvornici: Naš prvi Black Hawk uskoro će...

Banožić i Hranj u američkoj tvornici: Naš prvi Black Hawk uskoro će biti spreman

Prije 25 godina u sklopu programa „State Partnership” počela je vojna suradnja Hrvatske i američke savezne države Minnesote. U tom je razdoblju Nacionalna garda Minnesote postala jedan od najodanijih vojnih partnera Hrvatske vojske. Dvije strane redovito održavaju bilateralne i multilateralne vojne vježbe, obuku i treninge. Obilježavajući važnu obljetnicu, ministar obrane Mario Banožić posjetio je saveznike u Minnesoti.

S više od 13 tisuća pripadnika, Nacionalna garda Minnesote jedna je od najvećih u zemlji. Njezin kamp za obuku Ripley proteže se na više od 50 tisuća hektara. Od 1996. ovdje se usavršavaju i hrvatski vojnici.

– Domaćini smo hrvatskim vojnicima u prosjeku svaka dva do tri mjeseca, nedavno smo imali ovdje dva vaša vojnika iz centra za obuku Slunj koji su radili zajedno s našim časnicima za obuku iz streljaštva. Učili su kako upravljamo našim prostorima za treninge, kako bi ta znanja primijenili u Hrvatskoj, rekao je brigadni general Lowell Kruse, zapovjednik Vojnog kampa Ripley.

Zajednički timovi za obuku u Afganistanu, vojne vježbe i konferencije, aktivnosti koje podupiru NATO standarde, sada su zajednička povijest Hrvatske i Minnesote. U budućnosti ministar Banožić želi preslikati i neke uspješne modele djelovanja partnera iz SAD-a.

– Govorim ovdje konkretno o kampu Ripley, kako su uvezali značaj lokalne zajednice s Nacionalnom gardom Minnesote, vidimo kao jedan od primjera za rješenje naših vojnih poligona u Hrvatskoj, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Nacionalna garda Minnesote raspolaže opremom koju Hrvatska sada nabavlja, što otvara mogućnost nove suradnje između starih partnera. To su borbena vozila Bradley koje američka strana donira Hrvatskoj, a Hrvatska se obvezala platiti njihov remont i opremanje, te helikopteri Black Hawk.

– Black Hawk, upravo smo imali priliku vidjeti u tvornici Sikorsky, naš prvi helikopter postaje spreman i očekujemo da ćemo u 2022., krajem 2022. , možda, već početi dobivati znači već prva dva, a onda sljedeća dva, rekao je admiral Robert Hranj, zapovjednik Glavnog stožera OS RH.

Posjet hrvatskog vojnog izaslanstva Minnesoti gesta je zahvalnosti prema Sjedinjenim Državama za svu potporu u razvoju hrvatskih oružanih snaga u proteklih 25. godina, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike