21.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aladrović: Očekujem da će potpore za srpanj funkcionirati na novi način

Aladrović: Očekujem da će potpore za srpanj funkcionirati na novi način

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća je najviši institucionalni okvir suradnje poslodavaca, sindikata i Vlade RH, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izrazio zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici postignut konsenzus.

U fokus je stavljena zdravstvena zaštita, ali i gospodarske implikacije koje se vežu uz tu zaštitu te je utvrđeno da je potrebno više afirmirati cijepljenje, rekao je Aladrović u Dnevniku HTV-a.

Komentirajući novi kriterij za punu potporu, prema kojem 70 % radnika mora imati covid potvrdu, rekao je kako mjere više nisu horizontalne, nego su ciljane za najizloženije sektore. Podsjetio je da je ovo 17 mjesec u kojem država daje vrlo izdašne potpore, za koje je do sada isplaćeno 12 mlrd. kn i svi koji imaju 70 % i više radnika s covid potvrdama dobiju 100% potpore, a oni koji ne mogu ispuniti taj kriterij dobiju niži iznos proporcionalno ispunjenju tih postotaka.

“Teško je očekivati da potpore u ovom smislu mogu trajati zauvijek”, rekao je i dodao kako se trenutačno završavaju obrade za lipanj te očekuje da će za srpanj potpore funkcionirati na novi način.

Naglasio je da je ovo najveća ekonomska intervencija države u posljednjih 30-ak godina i da očekuje odgovornost svih onih na čije je živote pozitivno utjecala.

U mjesecu lipnju stiglo je 23 tisuće zahtjeva za potporama, do sada je obrađeno više od polovice i isplaćeno je oko 170 mil. kn, rekao je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike