25.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zakon o civilnim stradalnicima i dalje izaziva prijepore

Zakon o civilnim stradalnicima i dalje izaziva prijepore

Zakon o civilnim stradalnicima, iako izglasan u Saboru, i dalje izaziva prijepore na političkoj sceni. Ne smiruju se ni nesuglasice nakon što je u javnosti objavljena snimka sa sastanka na kojem su, među ostalima, bili ministar Medved i čelnici braniteljskih udruga.

Sve je počelo prošlog tjedna u Saboru, kada su se zbog prijedloga Zakona o civilnim stradalnicima lomila politička koplja. Domovinski pokret prijedlog zakona žestoko je kritizirao, HDZ ga branio, a nisu izostala ni međusobna prozivanja.

Verbalni sukob zbog Zakona dominirao je i nakon sastanka uoči obilježavanja Oluje, na kojem su bili prisutni i predstavnici braniteljskih udruga. U javnosti se pojavila snimka u kojoj prozivanja za veleizdaju upućuje Ilija Vučemilović Šimunović, inače suborac ministra Medveda u “Tigrovima”. A iz njegovog je ministarstva potom objavljeno priopćenje u kojem je istaknuto da je riječ neovlaštenom snimanju. Istup su nazvali tajnom misijom i pokušajem unošenja podjela među branitelje.

– Odbacujem i netočno je da sam ja osobno ministra Medveda prozvao i prema njemu bilo što uputio, rekao je Ilija Vučemilović Šimunić, dragovoljac veteran Domovinskog rata.

– Ja sam snimao sebe i one koji su mi upali u riječ na toj snimci i ništa više tu nema, naglasio je.

– Ovaj istup kolege u ministarstvu smatram neprimjerenim, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Je li snimanje zakonito ili nezakonito, zakonski propisi tumače na više načina.

– Ako nije riječ o mjerama nadzora i tehničkog snimanja osoba koje je odredio sudac istrage, da bi se tada radilo o povredi privatnosti, ako bi se snimao razgovor s drugom osobom bez njezinog pristanka, rekao je Damir Primorac, odvjetnik i sveučilišni profesor.

Nakon što su jučer 2 udruge osudile istup Vučemilovića Šimunovića i podržale Medveda, to je danas učinila i udruga Prvi hrvatski redarstvenik. Premijer Plenković sinoć je istaknuo da Zakon predstavlja korak naprijed i pružio potporu ministru Medvedu.

– Sve što je on učinio za hrvatske branitelje u 5 godina je veliko kao Himalaja. To znaju jako dobro hrvatski branitelji, to znaju i u pogledu zakonskih rješenja, operativnih programa, proračuna, rješavanja pitanja branitelja, njihovih obitelji iz Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine. Uvijek brinemo i o Hrvatskom vijeću obrane, naglašava Andrej Plenković.

O Iliji Vučemiloviću Šimunoviću komentar je danas imao predsjednik Milanović.

– On je uvijek galamio. Sad galami na HDZ. Katkad je u pravu, katkad je manje u pravu. Prema tome, sve je to dio vrtuljka života i politike, ali moramo imati iste kriterije. Dakle, kad se snima mene ili nekog trećeg, onda je to o.k. Onda je to, dapače, po volji i DORH-u i nekim tijelima. Sad će valjda netko tko je snimao sam sebe odgovarati za to. Onda ga ne pozivajte na sastanke ili tražite da svi ostave mobitele vani, naglašava Zoran Milanović.

Stajališta o Zakonu o civilnim stradalnicima i dalje se razilaze, no saborski zastupnici rekli su svoje – i to sa 107 glasova “za”, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike