19.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO MORH: Samoubojstva nisu povezana, sustav nije zakazao

VIDEO MORH: Samoubojstva nisu povezana, sustav nije zakazao

U malo više od mjesec dana smrtno je stradalo pet hrvatskih vojnika, a posljednji je tragičan slučaj pripadnice Oružanih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije. Tim povodom u 15 sati u MORH-u će biti održana konferencija za novinare.

– Svi mi suosjećamo s obiteljima stradalih pripadnika i pripadnica Oružanih snaga, kazao je Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg na početku konferencije. Izrazio je sućut obiteljima a medijima zahvalio na odazivu te pozvao da se suzdrže od objavljvanja detalja. Naglasio je kako je MORH izdao priopćenje te ponovio kako nijedan tragični slučaj nije povezan i da se nijedna “ova prerana smrt” nije dogodila u vojarnama.

– Radi se o većem dijelu profesionalnih vojnika, koji su u radnom odnosu te o osobama koje su imale i vlastitih stresova i situacija. (…) Obzirom da se radi o ljudima, o njihovim obiteljima zamolio bih da ne iznosimo nikakve detaljne podatke ko bilo kome, jer se radi o privatnim sudbinama, poručio je Hrg.

– Samoubojstva se u Oružanim snagama smatraju težim oblicima izvanrednih događaja. Tim pitanjima se bavi cijeli zapovjedni lanac, sigurnosne službe, te psihološka i zdravstvena struka. U zadnjih 20 godina do danas u svim godinama je bilo slučaja samoubojstava, osim 2011. Godišnje ih je bilo od 1 do 4, a u ovoj godini s današnjim danom imamo 5 samoubojstava. Njih četiri su se dogodila od lipnja do danas, rekao je general bojnik Ivica Olujić.

Dodao je kako su samoubojstva u tri slučaja počinjena vješanjem, a u dva – upotrebom pištolja i ručne bombe koja je bila nelegalno u posjedu. Preminuli nisu ni na koji način bili povezani a starosti su od 30 do 53 godine. U svih 5 slučajeva, dodao je Olujić – stradali pripadnici su 2019., tj. 2020. godini bili na propisanom liječničkom pregledu i nikakvi problemi i teškoće nisu uočene.

I dok traje kriminalističko istraživanje, Ministarstvo obrane priopćilo je da je pripadnica smrtno stradala izvan službe i da stopa samoubojstava u Oružanim snagama ne odstupa od stope u cjelokupnom stanovništvu.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je duboko žaljenje povodom smrti hrvatskih vojnika i sućuti obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih hrvatskih vojnika. Tragičan slučaj komentirao je i predsjednik Zoran Milanović rekavši između ostalog kako ne postoji kauzalna povezanost između slučajeva, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike