22 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Što rade bageri unutar park-šume Marjan? Na Marjanu ne bi trebalo raditi...

Što rade bageri unutar park-šume Marjan? Na Marjanu ne bi trebalo raditi ništa, pogotovo u zaštićenom dijelu

Grad i Županija ne mogu se dogovoriti je li u pitanju rekonstrukcija ili gradnja, pa se čeka odgovor je li u pitanju nova Vruja ili je investitor žrtva hrvatske birokracije.

Mirna uvala Ježinac umjesto zelenog ima novo ruho. “Sad je grozno, sad je Bože sačuvaj. To je opet jedna mala Vruja uz našu obalu, ima toga puno”, kaže Vjeko Rošić iz Splita.

Najavljena je bila rekonstrukcija potpornih zidova zbog sigurnosti prolaznika.

“Na Marjanu ne bi trebalo raditi ništa, pogotovo u zaštićenom dijelu. Ovo što su napravili ne liči ni na što”, smatra Dragan Milić iz Splita.

Zidovi su u potpunosti srušeni pa je stigla zabrana radova.

“Ne radi se o rekonstrukciji, nego o novim objektima. Ovo je dvostruko zaštićeno područje, a znamo da Generalni urbanistički plan grada Splita (GUP) ne dopušta izgradnju novih objekata bez potrebnih dozvola”, kaže Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove park-šume Marjan.

Podnesene su i kaznene prijave protiv odgovorne osobe u Gradu te konzervatora Ministarstva kulture: “Koji je proglasio to područje u zoni koje ono nije, to je u zoni najstrože konzervatorske zaštite, a navedeno je da nije u tom području”, izjavio je Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Iz Ministarstva potvrđuju pogrešku u upisu zone, ali kažu da to ne mijenja valjanost izdane potvrde. Iz državnog odvjetništva potvrđuju pak da su od policije zatražili provođenje izvida.

Za građevinsku inspekciju sve se izvodi sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama. Na terenu su bili i inspektori zaštite prirode.

Kako je potvrđeno, utvrdili su mogući nesklad izdane dokumentacije. Zbog svega toga oni će obaviti i nadzor tijela koje je izdalo rješenje.

Gradske službe tvrde da za nove zidove građevinska dozvola nije potrebna, a u Županiji smatraju da je ona za park-šumu obvezna. Predstavnik investitora poručuje: “Mi smo žrtve hrvatske birokracije.”

“Nije cijela građevina uklonjena, nego jedan dio, doduše veći. To je bio jedini način na koji se potporni zidovi mogu napravit. Plan je bio da se zidovi rekonstruiraju, polako bager izvlači i nakon toga slijedi ozelenjavanje”, izjavio je Dalibor Bartulović, projektant i nadzorni inženjer.

Po njemu problem uopće ne postoji. “Digla se panika ni zbog čega jer krajnji je rezultat taj da tamo i nije bilo zidova, a plan dopušta da se naprave ti zidovi”, dodaje.

S radovima će se, kako najavljuje, uskoro i nastaviti, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike