21 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Nedodirljivi šef HEP-a izbacio je iz sjedišta tvrtke konzultanta francuske tvrtke

Nedodirljivi šef HEP-a izbacio je iz sjedišta tvrtke konzultanta francuske tvrtke

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić samoinicijativnom je odlukom i bez suglasnosti ostalih članova Uprave prije četiri mjeseca zabranio ulazak u zgradu Milanu Puhariću, energetskom konzultantu koji kao predstavnik jedne velike francuske korporacije već godinama surađuje s HEP-om na brojnim zajedničkim poslovima. Nacional je do te informacije došao iz neslužbenih izvora, iz kojih im je dostavljeno i službeno pismo koje je krajem svibnja ove godine na adresu Uprave HEP-a poslano iz Puharićeve tvrtke, a u kojem se traži objašnjenje razloga zabrane. Službeno objašnjenje o razlozima odluke koja je još uvijek na snazi Barbarić nije dao ni članovima Uprave kao ni samom Puhariću, koji je sva tri puta kada mu nije dozvoljen ulazak u zgradu u HEP stigao kako bi s nadležnim direktorima i članovima Uprave razgovarao o ulaganjima u projekt revitalizacije Termoelektrane Rijeka, za koji je zainteresirana inozemna tvrtka koju Puharić zastupa. Štoviše, članovi Uprave nisu ni bili obaviješteni o namjeri da se Puhariću zabrani ulazak u sjedište HEP-a niti im je ona najavljena, što je Nacionalu u kratkoj izjavi potvrdio i član Uprave Nikola Rukavina.

No neslužbeno se saznaje da bi vjerojatni uzrok takve samovoljne odluke predsjednika Uprave mogla biti Barbarićeva pretpostavka da Puharić stoji iza nekolicine kritičkih tekstova o poslovanju HEP-a, objavljenih na jednom manje poznatom portalu. Takvu je mogućnost Puharić u kraćem razgovoru za Nacional oštro odbacio, tvrdeći da on nema nikakve veze s kritikama objavljenima na spomenutom portalu. Pojašnjenje o razlozima zabrane potražilo se i u samom HEP-u, zatraživši da objasne tko je i zbog čega izdao nalog da se Puhariću zabrani ulazak u sjedište Uprave tvrtke, postoji li naredba u pisanom obliku te je li Puharićevoj tvrtki odgovoreno na službeni dopis koji je u HEP poslan 24. svibnja. No nikakve odgovore nisu dobili.

Nacionalu je također iz neslužbenih izvora vrlo bliskih HEP-u potvrđeno i da je prije oko godinu i pol dana ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i osobno upozorio Barbarića na neprihvatljivost njegova ponašanja, samovolju u donošenju odluka vezanih uz poslovanje HEP-a i isključivanje ostalih članova Uprave iz procesa donošenja poslovnih odluka, no promjena nije uslijedila, iz čega je jasno, tvrde isti izvori, da se Barbarić osjeća nedodirljivo i politički zaštićeno, što mu daje temelja za samovolju i autoritarno ponašanje, kako prema vlastitim zaposlenicima tako i prema vanjskim suradnicima. Iz istih je neslužbenih izvora potvrđeno da predsjednik Uprave uopće ne komunicira s ostalim članovima Uprave te da im je redom zabranio pristup financijskim izvješćima o poslovanju tvrtke, o čemu postoji i pisani trag.

Nacional je kontaktirao i samog Milana Puharića koji je rekao: „Ja si, kao dugogodišnji konzultant i vlasnik tvrtke koja radi s velikim svjetskim kompanijama, neću dozvoliti da se predsjednik Uprave HEP-a prema meni ponaša onako kako se ponaša prema ostalim članovima Uprave. Nitko mi ne može svojevoljno zabraniti ulazak u državnu tvrtku, pogotovo zbog činjenice da nisam počinio ikakav prekršaj koji bi dao povoda takvoj odluci. Ako predsjednik Uprave HEP-a ubrzo ne povuče zabranu i ako mi ne omogući redovno obavljanje posla, namjeravam ga tužiti zbog teškog kršenja radnog prava i nanošenja materijalne štete mojoj tvrtki, a osobno ću se potruditi i da o ovom slučaju obavijestim ministra gospodarstva Ćorića kako bih zaštitio integritet svoje tvrtke i sebe osobno. Uostalom, dobro znam i da je ministar Ćorić ne tako davno na jednom sastanku upozorio Barbarića da će, ne prestane li ovaj sa samovoljnim ponašanjem i isključivanjem ostalih članova Uprave iz donošenja odluka vezanih uz poslovanje HEP-a, dati veće ovlasti članovima Uprave.“

Jedan od članova Uprave HEP-a, Nikola Rukavina, kazao je da vijest o zabrani ulaska Milana Puharića u zgradu Uprave do njega službeno nije došla, čuo ju je tek od samog Puharića, te da takve zabrane doista nisu uobičajene unutar HEP-a. “Članovi Uprave, barem koliko ja znam, nisu službeno obaviješteni o zabrani i mogu samo nagađati o stvarnim razlozima zbog kojih se Puhariću brani ulazak u zgradu. Puharić je dugi niz godina kao konzultant dolazio u HEP i surađivao s nama na mnogo projekata pa mi je ta odluka tim čudnija. Često imam dojam da živimo u Pjongjangu, a ne u Zagrebu i Europskoj uniji, jer većina članova Uprave u svojevrsnoj je informacijskoj blokadi pa do nas ne dopire ni puno drugih informacija i podataka važnih za poslovanje HEP-a, jer je komunikacija većeg dijela članova Uprave s predsjednikom Barbarićem na vrlo niskoj razini“, rekao je Rukavina.

Puharić je 22. ožujka ove godine ušao u sjedište Uprave HEP-a u Vukovarskoj ulici, gdje je imao dogovoren poslovni sastanak s jednim od direktora HEP-a. No na porti mu je jedan od zaštitara priopćio da su od predsjednika Uprave Frane Barbarića dobili nalog da ga ne puštaju u zgradu, odnosno da ima “zabranu ulaska u prostorije Hrvatske elektroprivrede“. Na Puharićev zahtjev da mu se pokaže pismeni nalog o zabrani ulaska u zgradu i objasni razlog zabrane, od zaštitara je dobio odgovor da pismenog naloga nema, već da im je Barbarićeva naredba priopćena samo usmenim putem te da ga u zgradu ne puštaju zato što se, kako su kazali, “ne pridržava kućnog reda”. Ne prihvaćajući objašnjenje, Puharić je pozvao policiju tvrdeći da ga se sprječava u obavljanju posla. Policija je nakon razgovora sa zaštitarom sačinila pismeni zapisnik o cijelom slučaju, no unatoč njihovoj intervenciji, Puhariću ulazak u sjedište tvrtke nije dozvoljen.

Sljedeći poslovni sastanak Milana Puharića s članom Uprave HEP-a Nikolom Rukavinom bio je zakazan za kraj travnja ove godine. I tada su se ponovile nemile scene iz ožujka, jer mu je ponovo priopćeno da mu ulazak u zgradu po nalogu predsjednika Uprave nije dozvoljen. Situaciju je spasio sam Nikola Rukavina koji je došao do porte i od zaštitara zatražio da Puharića puste u zgradu, pa su zaštitari prihvatili autoritet člana Uprave i na njegov su zahtjev dozvolili Puhariću da uđe u sjedište tvrtke. Puharić je ponovno 12. svibnja ove godine, treći put, stigao u sjedište HEP-a na dogovoreni poslovni sastanak s članom Uprave Rukavinom i ponovo mu je priopćeno da mu, po nalogu predsjednika Uprave Barbarića, ulazak u zgradu nije dozvoljen. Ovoga puta ni autoritet člana Uprave Rukavine nije pomogao, zaštitari su ostali neumoljivi te su i njemu potvrdili da pisani nalog o zabrani ne postoji. Puharić je ponovo pozvao policiju, koja je sastavila zapisnik, no ulazak u zgradu mu čak ni na zahtjev policije nije dozvoljen. Odluka o zabrani ulaska na snazi je i u ovom trenutku.

Nakon toga je Puharićeva tvrtka predsjedniku Uprave 24. svibnja poslala pismo u kojem, uz pobrojene okolnosti svih triju slučajeva zabrane ulaska, od Barbarića traži objašnjenje postupanja zaštitara i razloge zbog kojih je njihovom predstavniku zabranjen ulaz u zgradu HEP-a. No odgovor na to službeno pismo ni do danas nije stigao. Puharić je Nacionalu potvrdio da je cijeli slučaj prijavio i pučkom pravobranitelju, uz objašnjenje da mu se dekretom o zabrani ulaska u zgradu HEP-a priječi njegovo pravo na rad, piše Nacional.hr

Najnovije

Još iz rubrike