25.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Muslimanski vjernici slave Kurban-bajram

Muslimanski vjernici slave Kurban-bajram

Muslimani slave Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji je islamski blagdan.

U 6.10 Hrvatska radiotelevizija uživo je prenosila središnju jutarnju molitvu iz Islamskog centra i džamije u Rijeci.

Molitvu i klanjanje predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović.

– Vjernička sreća je u sreći drugoga, vjernička ljubav je u ljubavi drugoga, vjernička poniznost je u poniznosti prema drugima. Praštajmo jedni drugima jer Bog prašta nama onoliko koliko smo spremni oprostiti čovjeku. Čovjek je u središtu pozornosti svake molitve, žrtve i obredoslovlja kojeg mi muslimani živimo i u tom kontekstu želim da i ovaj bajram bude s riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun, poruka je muftije Hasanovića koju je uputio svim vjernicima.

A želje i poruke vjernika uglavnom su iste – ljubav prema bližnjima, susjedu, gradu, te da nam pandemija što prije završi.

– Sve je to sadržano u blagodatima ovog blagdana, koji nas poziva na otvorenost prema drugima, samoodricanje, žrtvu, ustrajnost u dobru, na humanu dimenziju, senzibilitet prema onima koji nemaju. Žrtva nas poziva da pogledamo svakoga tko je potrebit i da mu u granicama mogućnosti pomognemo, da učinimo da svatko osjeti sreću bajrama. Bajram se mora podijeliti s drugima, jer ako ga ne podijelimo ni mi ga ne možemo osjetiti kako treba. Zato je i poziv da se bajramska radost podijeli sa svima, a posebno sa onima koji su u bilo kojoj potrebi, istaknuo je muftija Aziz ef. Hasanović.

Čestitka predsjednika Milanovića u povodu proslave Kurban bajrama

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je u utorak čestitku svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti u povodu proslave Kurban bajrama, poželjevši da taj blagdan žrtve, ljubavi i brige za bližnje provedu uz obitelj i svoje najbliže, u zdravlju i sreći .

Kurban bajram blagdan je žrtve, ljubavi i brige za bližnje. Proslava tog velikog blagdana, istaknuo je hrvatski predsjednik, prilika je i za daljnje promicanje razumijevanja i zbližavanja ljudi u zajedničkoj želji razvijanja kulture dijaloga i međusobnog poštovanja.

– Uvjeren kako je poticanje tolerancije i solidarnosti u interesu cijelog našeg društva, upućujem čestitke u povodu proslave Kurban bajrama svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti. Provedite blagdan uz obitelj i svoje najbliže, u zdravlju i sreći. Bajram Šerif Mubarek Olsun!, stoji u čestitki predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike