5.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Završeno glasanje za izgled hrvatskog eura. Neki imaju i svoje ideje za...

Završeno glasanje za izgled hrvatskog eura. Neki imaju i svoje ideje za motiv na kovanici: Gaće na štapu

Izbor hrvatskih simbola za buduće kovanice eura ušao je u samu završnicu. Ocjenjivanje je službeno zatvoreno i za nekoliko dana između pet simbola, koji su ušli u finale, odabrat će se tri koja će predstavljati Hrvatsku na kovanicama.

Simboli za kovanice eura odabrat će se između kune, zemljopisne karte Hrvatske, glagoljice, Dubrovnika i hrvatskog grba.

“Karta Hrvatske, svakako. Svaki put kad odem van, kad sam bila u Španjolskoj, dođemo tamo, ne vidimo se. Sad kad to natuknemo, evo vidimo se. Tu smo”, kazala je Veronika iz Splita.

“Neka ostane kuna. Ne znam, nisam sentimentalno vezana, ali nekoliko godina smo ju imali u samostalnoj Hrvatskoj, pa neka ostane”, dodala je Jasenka iz Zagreba reporteru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini.

“Šahovnica. Zato što je najprepoznatljiviji hrvatski brend. Gdje god u svijetu netko vidi šahovnicu, znat će da se radi o Hrvatskoj”, odabrao je pak Pijero iz Splita.

“Tesla, cijeli svijet ga zna, a mi ga zaobilazimo, a ovdje je rođen”, kaže Damir iz Splita.

“Gaće na štapu”, dodaje drugi sugovornik.

Gotovo 50 tisuća građana glasalo je za svoje favorite putem internetske stranice Hrvatske narodne banke. Neki bi glagoljicu jer je naše prvo pismo, neki kartu i šahovnicu jer su im najbliži, no neki su imali i nove, svoje prijedloge, piše Dnevnik.hr.

I dodatni prijedlozi će se uzeti u obzir, potvrdio je guverner HNB-a Boris Vujčić. “Definitivno onaj motiv koji je bio najčešće predložen će ući u obzir da dođe na kovanicu hrvatskoga eura“, zaključio je.

HNB-ova komisija će do kraja tjedna izabrati konačne simbole te one koji će biti na kojoj kovanici. Odmah će raspisati i natječaj za umjetnike koji trebaju osmisliti izgled samih kovanica s odabranim motivima.

Najnovije

Još iz rubrike