18.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Novi udarac na novčanike građana: Plin bi trebao znatno poskupjeti, ali ima...

Novi udarac na novčanike građana: Plin bi trebao znatno poskupjeti, ali ima i dobrih vijesti

S poskupljenjem plina suočit će se sve europske zemlje, a veći udarac osjetit će one u kojima je plin jeftiniji. Cilj je energetske strategije smanjiti emisiju stakleničkih plinova i efekt staklenika za 55 posto do 2030. godine.

”Promjena čije je zapravo uklanjanje subvencije koju je prirodni plin već dugo imao i na tragu odluke Europske komisije da do 2050. prestane koristiti plin za grijanje obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Nas čekaju velike promjene, uostalom i klima koja se mijenja to diktira”, rekao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Naime, organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC Plus postigla je dogovor o povećanju proizvodnje, a cilj je smanjenje cijena nafte i smanjivanje pritiska na globalno gospodarstvo.

Zemlje kao što su Rusija i Saudijska Arabija od sljedećeg mjeseca povećat će svoje zalihe, nakon što se cijena barela sirove nafte u jednom trenutku popela gotovo na 74 dolara. OPEC i partneri prošle su godine smanjili proizvodnju jer je potražnja u pandemiji drastično pala.

”Ništa ne može tako dobro pokazati koliko je učinkovito ovo planiranje, ne samo u korist zemalja članica nego i ostalih proizvođača, ostalih potrošača i još više same industrije”, komentirao je princ Abdulaziz Bin Salman, saudijski ministar energetike, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike