25.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Misteriozna bolest pojavila se u američkom veleposlanstvu u Beču: Prijavljeni čudni simptomi,...

Misteriozna bolest pojavila se u američkom veleposlanstvu u Beču: Prijavljeni čudni simptomi, sve se istražuje

Austrijske vlasti istražuju izvještaje da američki diplomati u Beču boluju od tajanstvene bolesti poznate kao havana sindrom.

“Ova izvješća shvaćamo vrlo ozbiljno i, prema našoj ulozi države domaćina, radimo s američkim vlastima na zajedničkom rješenju,” priopćilo je u nedjelju Savezno ministarstvo za europske i međunarodne poslove.

“Sigurnost diplomata u Austriji i njihovih obitelji od najveće nam je važnosti”, dodalo je ministarstvo.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je u subotu: “U koordinaciji s našim partnerima iz američke vlade, istražujemo izvještaje o mogućim neobjašnjivim zdravstvenim incidentima unutar američkog veleposlanstva u Beču ili tamo gdje su prijavljeni.”

Žrtve havanskog sindroma u Austriji izvijestile su o različitim simptomima bolesti uključujući iznenadnu vrtoglavicu, mučninu, glavobolju i pritisak u glavi, ponekad popraćen šumovima u ušima. Neki kažu ako se fizički premjeste u drugu prostoriju, primjerice, da simptomi prestaju. Nekima su dijagnosticirane traumatične ozljede mozga od ranije i godinama pate od iscrpljujućih glavobolja i drugih zdravstvenih problema.

Otkako su incidenti započeli krajem 2016. godine na Kubi, američki savezni istražitelji trude se utvrditi što – ili tko – uzrokuje tajanstvene simptome. Bilo je slučajeva zabilježenih u Rusiji, Kini i drugdje širom svijeta, a odbor Senata je u travnju rekao da se čini da je broj sumnjivih slučajeva u porastu. U travnju je CNN izvijestio o dva odvojena slučaja kada su oboljeli djelatnici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U svibnju je Pentagon sastavio dopis za sve vojne i civilne službenike u kojem se traži da prijave ako su imali čudne simptome koji bi mogli biti indikacija za havanski sindrom. Međutim, nije donesena konačna odluka da se isti i pošalje, ali se to razmatra u svjetlu rastuće zabrinutosti kao i prikupljanja više informacija o ovoj bolesti, piše CNN, a prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike