15.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Iznenađujuće velik broj auta s prijamnikom DAB+ već vozi Hrvatskom

Iznenađujuće velik broj auta s prijamnikom DAB+ već vozi Hrvatskom

Istraživanje javne tvrtke Odašiljači i veze (OiV) i Centra za vozila Hrvatske (CVH) pokazalo je da već sad postoji velik udio vozila s digitalnim DAB+ prijamnikom među vozilima novije generacije, čak 30,4 posto.

Kako naglašavaju iz OiV-a, digitalni radio DAB+ predstavlja najveći napredak u tehnologiji radija od uvođenja FM stereo tehnologije te omogućuje slušateljima prijam zvuka bez smetnji i potencijal je za veći izbor programa i dodatnih usluga.

Sve više europskih zemalja uvodi digitalne programe. U prosincu 2020. na snagu je stupila obaveza koju je autoindustriji propisao Europski zakonik o elektroničkim komunikacijama – EECC, kojom svi novi automobili koji se stavljaju na tržište EU moraju imati audio prijamnik koji omogućuje prijam digitalnog zemaljskog radija.

U skladu s tim već se sva nova osobna vozila u Hrvatskoj prodaju s DAB+ prijamnicima. Stoga je i OIV u suradnji s CVH proveo istraživanje o broju DAB+ prijamnika u vozilima.

U stanicama za tehnički pregled širom Hrvatske pregledano je gotovo 9000 vozila, a rezultati pokazuju iznenađujuće velik udio takvih uređaja.

Temeljem istraživanja i podataka o prodaji novih i uvozu rabljenih vozila napravljene su projekcije o broju vozila s DAB+ prijamnicima te bi za pet godina njih više od trećine moglo imati DAB+, a do 2032. njih 77%. OIV ove godine obilježava čak dvije velike obljetnice, piše Poslovni dnevnik.

Najnovije

Još iz rubrike