32.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o mogućoj 3. dozi cjepiva: O tome se razmišlja....

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o mogućoj 3. dozi cjepiva: O tome se razmišlja. Još treba provesti dosta istraživanja

Znači li to da nemamo dovoljno mjesta za skladištenje cjepiva, reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac pitala je zamjenicu ravnatelja HZJZ-a, Ivanu Pavić Šimetin.

Program cjepiva je, kaže, rađen za razdoblje od 2019. do 2021. godine tako da COVID ne pripada u taj plan i zato je potrebna nova oprema.

Sva cjepiva imaju mjesta u zamrzivačima tako da s tog aspekta nema straha da će neko cjepivo propasti zbog neispravnog skladištenja.

“Ovo nije izvanredna situacija, ovo je ono što moramo napraviti s obzirom na COVID cjepivo koje neprestano dolazi”, rekla je.

AstraZeneca, Pfizer i Moderna imaju rok trajanja od šest mjeseci od trenutka proizvodnje, a Johnson&Johnson traje sve do 2023. godine.

Također, Hrvatska je objavila i natječaj za zemlje u okruženju i Kirgistan u obliku cjepiva. Osim što je odaziv za cijepljenje u zemlji sve manji, Hrvatskoj neprestano dolaze nove doze.

”Mi smo sveukupno zaprimili više od četiri milijuna doza cjepiva. Utrošili smo oko 2,9 milijuna što znači da imamo oko 1,2 milijuna neutrošenih doza u kojima su i doze koje trebamo donirati. Jedan dio doza moramo imati spremno i za drugu dozu – negdje oko 85 posto cjepiva je utrošeno”, objasnila je.

O docjepljivanju, odnosno trećoj dozi cjepiva odluka se donosi na razini Europske unije, to jest Europske agencije za lijekove.

”O tome se razmišlja za osobe starije životne dobi i za osobe sa narušenim imunološkim odgovorom organizma. Za sada mi takvu odluku nemamo. To je nešto o čemu još treba provesti dosta istraživanja i pričekati iskustva ovih cijepljenja kojih smo do sada imali”, navodi.

Zasad su saznanja o tome koliko cjepivo štiti vrlo optimistična, zaključila je, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike