23.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska "Split Pride 2021.": prošlo je točno deset godina od prve Povorke ponosa,...

“Split Pride 2021.”: prošlo je točno deset godina od prve Povorke ponosa, bilo je krvavih glava, bacao se suzavac i kamenje. Nasilja ima i danas, prijetnje stižu virtualnim putem

Iz splitske policije u petak je stigla obavijest da će se u subotu u užem centru Splita održati javno okupljanje “Split Pride 2021.”. Kako je istaknuto, policijski službenici snimat će događaj prije, za vrijeme i nakon završetka javnog okupljanja.

– Molimo građane da poštuju upute i smjernice policijskih službenika na terenu, kako bi javno okupljanje proteklo mirno – navedeno je na kraju priopćenja koje je potpisao Jerko Kurevija, policijski službenik za odnose s javnošću.

Akcije policije u suzbijanju homofobije i govora mržnje počele su i prije samog događaja, pa su tako prije tri dana prijavili 37-godišnjaka zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Osumnjičen je da je 24. i 25. lipnja ove godine preko društvene mreže i na lokalnom portalu pozivao na nasilje ili mržnju prema skupini ljudi zbog njihova spolnog opredjeljenja.

Uz to je pozivao na mržnju prema novinaru zbog napisanog članka u vezi s aktivnosti navedene skupine. Društvene mreže, komentari ispod tekstova i transparenti izvješeni po gradu postali su glavno oružje protivnika LGBT zajednice i njihovih aktivnosti. Uglavnom izbacuju agresiju pod lažnim profilima, ali pojedinci ne uspiju ostati anonimni te dobiju kaznene ili prekršajne prijave.

Deset godina nakon prvog “Split Pridea” sudionici i simpatizeri su na meti uvreda i prijetnji koje dođu do njih viralnim putem. Trebalo je nekoliko godina i veliki broj kaznenih prijava i optužnica da se nasilnici maknu s ulica i sakriju iza tastatura.

Povorka ponosa koja je krenula iz splitskog Đardina 2011. godine bila je izložena direktnim napadima i uvredama koje su im izvikivali u lice dok su prolazili predviđenom rutom. Kada su prošli pola Marmontove ulice, netko je bacio suzavac, a nakon izlaska na otvoreni prostor na dnu te ulice, prilikom izlaska na splitsku Rivu, počeli su letjeti razni predmeti.

Kamenje, boce, lončanice s cvijećem, sve čega su se napadači na sudionike povorke mogli dohvatiti. Na povorku su bacali i topovske udare, što je sve pridonijelo općem ozračju nekontroliranog nasilja i mržnje. Među pogođenima i ozlijeđenima s razbijenim glavama bilo je i pripadnika novinarskih ekipa.

Policija je oko 400 sudionika povorke evakuirala s Rive i odvela ih u prostorije udruge koja je organizirala povorku u Bosanskoj ulici, gdje su ih držali dok nisu smirili situaciju i osigurali siguran prolaz. Tijekom osiguranja javnog okupljanja te godine bilo je angažirano ukupno 688 policijskih službenika, a ukupni trošak osiguranja iznosio je 752.000 kuna.

Nakon nasilja usmjerenog na splitsku Povorku ponosa te je godine podneseno 26 kaznenih prijava, od kojih 23 zbog nasilničkog ponašanja, dvije zbog rasne i druge diskriminacije, te jedna zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti. Od ukupnog broja prijavljenih, njih 14 privedeno je istražnom sucu te su četvorica na prijedlog tužitelja pritvorena, a šestorici je određena mjera opreza.

Općinsko državno odvjetništvo Split podnijelo je 14 optužnih prijedloga za zločin iz mržnje protiv izgrednika. Uz to su protiv pet osoba tražili provođenje istražnih radnji zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja.

Sljedeće godine policija je odlučila ništa ne prepustiti slučaju, pogotovo s obzirom na činjenicu da je dolazak najavilo nekoliko ministara. Angažirano je oko 900 policajaca, brojni iz policijskih uprava iz cijele Hrvatske, a osim službenih vozila imali su i dva vodena topa, brod i helikopter koji je nadlijetao Split.

Metalne zaštitne ograde na kojima su policajci pregledavali osobne dokumente i stvari postavljene su na punktovima nekoliko ulica dalje od rute povorke. Na Rivi su protivnike prosvjeda dočekali redovi interventnih policajaca te dvostruka metalna ograda od 50 metara koja ih je dijelila od sudionika povorke, kojih je bilo oko tisuću.

I prije početka policija je privela 40 osoba koje su im bile sumnjive ili nisu imale osobne dokumente. Na Rivi je bila skupina prosvjednika koja je svoje nezadovoljstvo zbog jakih mjera osiguranja izražavala povicima, ali bez ikakvog većeg efekta jer su bili okruženi policajcima, kao otok mržnje usred ostalih miroljubivih prolaznika i gledatelja.

Sljedećih godina do danas povorke su prošle bez incidenata u kojima su sudionici bili direktno izloženi nasilju. Mrzitelji svega različitog naučili su da se ne može nekažnjeno napadati, fizički i verbalno, druge osobe. Svoje nezadovoljstvo izražavali su daleko od centra zbivanja i policijskih kamera, pa su tako 2019. godine uoči današnjeg “Split Pridea” na nadvožnjaku u Ulici Domovinskog rata izvjesili transparent “Only dead gay is OK” (samo mrtav homoseksualac je u redu).

Budući da je natpis predstavljao govor mržnje, policija ga je uklonila po službenoj dužnosti. Na istom su nadvožnjaku organizatori “Split Pridea” deset dana ranije izvjesili natpis “Gay is OK”. Nakon toga je prijavljeno policiji kako su dobili niz prijetnji i uvreda preko društvenih mreža, ali s lažnih profila, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike