22 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Obilne kiše diljem Hrvatske, Civilna zaštita objavila dramatično upozorenje: Ne krećite na...

Obilne kiše diljem Hrvatske, Civilna zaštita objavila dramatično upozorenje: Ne krećite na put, izlete ili na otvoreno

Kolnici su mjestimice mokri u većem dijelu zemlje, dok jak vjetar puše u priobalju, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba, a vozače pozivaju na oprez i strpljenje s obzirom na to da se tijekom dana očekuje pojačan promet kao i gužve na graničnim prijelazima.

Povećana je gustoća prometa na autocestama A1 između čvorova Lučko i Otočac u smjeru mora, A3 Bregana-Lipovac, na zagrebačkoj obilaznici između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru Lipovca te A2 Zagreb-Macelj, u smjeru Zagreba.

Tijekom dana poteškoće u prometu zbog veće gustoće prometa moguće su duž jadranske obale na prilazima turističkih gradova i mjesta, na Istarskom ipsilonu, većini graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom na ulasku te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku, u trajektnim lukama i pristaništima, riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, Krčkom mostu, te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Civilna zaštita objavila je upozorenje da se ne kreće na put, izlete ili otvoreno. S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, poručuju iz Civilne zaštite. Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučaju da ne kreću na put. Vozačima, ako su na putu, savjetuju da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.

Također pozivaju građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru, da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra). Ako nastupe nepovoljni vremenski uvjeti, pozivaju građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi, priopćila je Civilna zaštita, piše Dnevnk.hr

Najnovije

Još iz rubrike